Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft op donderdag 13 april 2023 een oriëntatie bezoek gebracht aan InvitroPlants Grassalco te Commewijne, Welbedacht. De delegatie heeft bestaan uit Minister Steven Mac Andrew, directeur Ritesh Sardjoe van het Directoraat Milieu, mw. Rathna Kewal, onderdirecteur leefomgeving en ecosystemen en enkele stafleden. Verder kregen zei een interessante rondleiding door het biotechnologie faciliteit laboratorium en greenhouse met bijbehorende kennis van het vakgebied waar de main focus van InvitroPlants ligt.
Website InvitroPlantsGrassalco: https://grassalco.com/invitro-plants
Volgens Minister Steven Mac Andrew is InvitroPlants zeer belangrijk voor Suriname en er moet hieraan veel meer aandacht worden besteed. Ook, kan Invitro meehelpen aan projecten van het ministerie ROM die te maken hebben met bodemdegradatie vooral in de uitgemijnde gebieden.
Directeur Ritesh Sardjoe van het Directoraat Milieu gaf tijdens de bespreking aan, dat het ministerie van ROM een goede verstandhouding moet gaan opbouwen met InvitroPlants om de betrekking van het ministerie te gaan intensiveren. “Wij moeten niet vergeten dat bioveiligheid zeer belangrijk is”, aldus Sardjoe. De risico’s van biotechnologische voedsel, planten, dieren en micro-organismen moeten wij niet uit het oog zien. Sardjoe vervolgde zijn gesprek, dat de beleidsontwikkelingen voor regulering van Levende Gemodificeerde Organismen (LMO’s) en Genetisch Gemodificeerde Organismen (GMO’s ook gecontroleerd moeten worden om te komen tot een Nationaal Raamwerk.
Achtergrond informatie Bioveiligheid ministerie van ROM
Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu is het nationaal aanspreekpunt voor het protocol inzake bioveiligheid en belast met de coördinatie van de naleving van de afspraken hierin vervat. In de context van dit protocol houdt bioveiligheid in veiligheidsprocedures bij het reguleren, beheren of beheersen van de risico’s die samenhangen met het gebruik en de vrijlating van Levende Gemodificeerde Organismen (LMO’s) en Genetisch Gemodificeerde Organismen (GMO’s) in Suriname die voortvloeien uit de moderne biotechnologie.
Er is sinds 2005 een raamwerk voor bioveiligheid ontwikkeld. Momenteel is er een project gaande inzake het informatie uitwisselingsmechanisme van het Bioveiligheidsprotocol. Het blijkt dat de Staat van Suriname geen specifieke melding maakt van biotechnologie in haar beleid- en wetsproducten met betrekking tot handel en gebruik van GMOs. Meer nog blijkt dat er tekortkomingen zijn in de quarantaine en sanitaire procedures bij de handel in levende organismen. Tevens blijkt de kennis en management van Suriname’s genetische bronnen beperkt, tezamen met de wetenschappelijke expertise op het gebied van moleculaire biologie en aanverwante vakgebieden. De analyse heeft ook uitgewezen dat er weinig bewustwording is over biotechnologie en dit terwijl er GMOs gebruikt worden in onderzoek en mogelijk ook in de landbouw en de industrie.