Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Wereld Kanker Dag – 04 Februari 2022

Kanker is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. In Suriname is kanker de tweede belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal sterfgevallen door kanker is de afgelopen tien jaar aanzienlijk toegenomen. De meest voorkomende kankersoorten in Suriname zijn borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker bij de vrouwen en prostaatkanker, longkanker, darmkanker en kanker in het hoofdhalsgebied bij de mannen.

Vaccinatie- en screeningsprogramma’s zijn effectieve manieren om de last van bepaalde soorten kanker te verminderen. Zorg ervoor dat kinderen gevaccineerd worden voor Hepatitis B (pasgeborenen binnen 24uur na geboorte) en Humaan Papilloma Virus (meisjes 9-13 jaar die nog niet seksueel actief zijn). Veel kankers hebben een grote kans op genezing als ze vroeg worden ontdekt en adequaat worden behandeld. Laat regelmatig screenen op darmkanker (mannen en vrouwen ≥ 50 jaar), borstkanker (vrouwen ≥ 50 jaar) en baarmoederhalskanker (vrouwen (≥ 23 jaar).

Volgens de WHO kunnen ongeveer 40% van alle kankergevallen voorkomen worden door de belangrijkste risicofactoren te vermijden. Deze zijn tabaksgebruik, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding (voedingsmiddelen met een hoog suiker-, zout- en vetgehalte, bewerkt vlees (worst, corned beef) en rood vlees (>2x per week) en niet/weinig bewegen (<150 minuten per week).

Het thema voor 2022-2024 is ‘Close the Care Gap’ (= ‘Sluit de gaten in de zorg’). Mensen met kanker en hun naasten hebben de nodige zorg en ondersteuning nodig. We hebben elkaar nodig om de impact van kanker te verminderen. Vooral in deze coronatijd, is het belangrijk dat we extra aandacht hebben voor de impact van kanker, aangezien mensen met onderliggende ziekten (zoals bloeddruk, diabetes, hart-en vaatziekten en kanker) een verhoogd risico hebben op ernstige ziekte en sterfte als gevolg van covid-19.

In verband met deze bewustwordingsdag heeft het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) een video over de kanker folder ontwikkeld in het Sranan Tongo. Tevens wordt getracht om het “Strategisch Plan voor Preventie en Controle van Baarmoederhalskanker in Suriname” in de maand Februari te launchen.

Meer nieuws