Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en cultuur

Vooronderzoek gaande voor bod Jodensavanne op Werelderfgoedlijst

Het bod van Suriname om de Jodensavanne en de Casiporakreek te plaatsen op de Unesco Werelderfgoedlijst is in behandeling. Als deel van het onderzoek is er een bezoek gaande van Maria Eugenia Bacci, expert van de ICOMOS (International Council on Monuments and Sites). Zij zal data verzamelen en die overdragen aan de Unesco.

De ICOMOS brengt adviezen uit aan de organisatie over de staat van de locaties die op de tentatieve lijst voorkomen. Bacci bracht ook een bezoek aan minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Zij adviseerde dat Suriname zoveel mogelijk informatie te delen, wat alleen in het voordeel van het bod zal werken.
 
De minister stemde toe en meent ook de expert in contact te zullen brengen met de directeur van Cultuur, Roseline Daan en de minister van Transport, Communicatie en Toerisme Albert Jubithana. Tijdens de meeting kwam ook de binnenstad ter sprake en de werkzaamheden die via het PURP-project gaande zijn. De minister hoopt dat de nieuwe lening wordt goedgekeurd, zodat meerdere panden gerenoveerd kunnen worden. Bacci zal verder overnachten op de Jodensavanne als onderdeel van het bezoek.
 
Indien er goedkeuring voor de Jodensavanne en de Casiporakreek komt, zal Suriname drie Werelderfgoed plekken bezitten. Dit naast de Historische Binnenstad en het Centraal Suriname Natuurreservaat. Suriname heeft nog meer historische plaatsen op de tentatieve lijst staan. De grotten van Werehpai in het dorp Kwamalasamutu is daar één van.