Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en cultuur

Vijf districten voorzien van praktijklokalen

Na de opening en ingebruikname van praktijklokalen op vier scholen in de districten Commewijne, Saramacca, Wanica en Nickerie was het op donderdag 28 juli 2022 de beurt aan Paramaribo waar negen lokalen in gebruik zijn genomen op LBO STS-3. De officiële openingshandeling is verricht door president Chandrikapersad Santokhi in aanwezigheid van minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), assembleelid Ivanildo Plein, districtscommissaris Paramaribo-Noordoost Ricardo Bhola, directeur Beroepsonderwijs Gracia Valies-Ormskirk, onderdirecteur Beroepsonderwijs Susanna Verveer en andere genodigden. 

Gelet op de huidige ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie zijn er steeds meer arbeiders nodig om onder andere de machines te kunnen repareren. “Het is daarom belangrijk dat jullie je inzetten om de uitleg over de machines goed te begrijpen, want de vraag naar arbeidskrachten wordt groter,” zei minister Levens. De bewindsvrouw hield de aanwezigen voor, dat er intensieve gesprekken zijn gevoerd met het bedrijfsleven en oliemaatschappijen. Er is toegezegd dat er een groot centrum wordt opgezet om gespecialiseerde opleidingen neer te zetten. Voorlopig kan worden voldaan aan de vraag van de arbeidsmarkt, zei minister Levens.

De tijd staat niet stil, want er komen steeds gecompliceerdere vraagstukken. Daarom is het belangrijk dat het MinOWC inspeelt op de vraag van de arbeidsmarkt. Met de modernisering van het beroepsonderwijs kunnen leerlingen steeds flexibeler hun competenties ontwikkelen. “Het leren wordt steeds mooier, dus geef je volle aandacht tijdens het leerproces,” was de boodschap van directeur Valies-Ormskirk aan de leerlingen.

President Santokhi zegt dat deze regering veel meer zal investeren in de technische studierichtingen, want er zijn meer technocraten nodig. De Caricom is open voor alle beroepen dus kan er vrij gereisd worden van en naar deze landen. Het staatshoofd benadrukte, dat Suriname zoveel mogelijk met zijn eigen afgestudeerden wil werken. De president benadrukte dat er met een technische studie vele doorgroeimogelijkheden zijn. “Benut alle kansen, want die zijn er,” aldus president Santokhi.

Het MinOWC voert thans het Technical and Vocational Education and Training (TVET) project uit dat gefinancierd wordt door de Islamic Development Bank (IsDB), met als doel verbetering en vernieuwing van het Lager Beroepsonderwijs (LBO). 

De praktijklokalen zijn bestemd voor de richting Werktuigbouwkunde en voor de praktijkvakken, Gawasa en Lassen.