Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer

Uitreiking grondpapieren in district Coronie

Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft op zaterdag 30 juli 2022 grondpapieren uitgereikt aan bewoners van het district Coronie. DC Maikel Winter heeft bij zijn welkomst toespraak aangegeven dat de laatste uitgifte in Coronie is gedateerd in 2019.

De gronden die op deze dag zijn uitgegeven zijn in total 113. Hierbij gaat het om tuinbouw- en landbouwgronden. Minister Vorswijk van het ministerie van GBB zegt dat er meerdere dagen zullen volgen voor Coronie. Het ministerie doet haar best om zoveel mogelijk aanvragen af te werken.

Zij drukt de belanghebbenden op het hart, om de procedures te volgen die zijn aangegeven zodat ze de titel van grondhuur krijgen. Voor de bereidsverklaring moeten de mensen binnen 6 maanden de zaken in orde maken. Bij het ontvangen van de toewijzingsbeschikking, moet de grondregistratie binnen 4 maanden gedaan worden bij het MI GLIS. In het volgend traject van uitgifte dat voor dit jaar is uitgestippeld, zullen ook online geregistreerden in aanmerking komen.

Volgens de voorzitter van DNA, dhr. Marinus Bee zijn grondpapieren een stuk zekerheid, maar ook verantwoordelijkheid. Hij doet een beroep aan de mensen, de gronden niet te verkopen maar tot ontwikkeling te brengen. Hij zegt verder dat de uitgifte een deel van het traject is van de regering Santhoki- Brunswijk. Vice president Ronny Brunswijk merkt op dat deze dag een bijzondere dag is voor Coronie, met als doel duurzame ontwikkeling. Het geduld van de burgers in Coronie wordt gewaardeerd, gaf hij verder aan in zijn toespraak.

Het streven is naar een stuk domeingrond voor alle Coronianen. Ook legt hij de nadruk op het in ontwikkeling brengen van de landbouwgronden. President Chandrikapersad Santhoki zegt dat er een fonds komt met lage rente van 5 tot 6% voor de mensen die willen bouwen. Hij zegt verder dat het boedelprobleem in Coronie de aandacht van de regering heeft. Het is de bedoeling zoveel mogelijk grondpapieren in dit jaar uit te reiken aan burgers. Alle Surinamers hebben recht op een stuk domeingrond.

Gron Nanga Busi Torie: https://youtu.be/VsjZ9WZHxwo