Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

SAO levert vaktechnisch kader af te Sophia’s Lust

Eén en veertig (41) personen te Sophia’s Lust, die met succes een SAO vaktraining hebben afgerond, hebben op 17 januari 2024 uit handen van de Vice-president van de Republiek Suriname, Ronnie Brunswijk en de minister van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ), Steven Mac Andrew,  een SAO certificaat in ontvangst mogen nemen. Het gaat om de vaktrainingen Textiele werkvormen, Gawasa en Electro Huisinstallatie die in augustus 2023 waren aangevangen en gedurende vier maanden zijn verzorgd. Het project is gefinancierd geworden door het kabinet van de Vice-president en is een initiatief geweest van Stichting Sophia’s Lust en omgeving. De trainingen zijn verzorgd door de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO).

De Vice-president van de Republiek Suriname, Ronnie Brunswijk, heeft de geslaagden aangemoedigd om zich te blijven scholen door aan te geven, dat hij in zijn jongere jaren zich ondanks moeilijke tijden altijd keihard heeft ingezet om zich te scholen en dat zijn doorzettingsvermogen tot succes heeft geleid. De VP is van mening dat studie de perfecte basis is om te groeien en succes te bereiken op de Surinaamse arbeidsmarkt. Hij heeft aangegeven dat vanuit zijn kabinet daarom het nodige werk wordt verzet om steeds meer personen in het bijzonder jongeren de mogelijkheid te bieden tot scholing en ontwikkeling. Dit project  wordt daarom landelijk uitgevoerd om nog meer vaktechnisch kader klaar te stomen voor de Surinaamse arbeidsmarkt en tevens armoede te bestrijden door personen te helpen naar zelfredzaamheid. Vanuit het kabinet van de VP werden naaimachines en gereedschappen aan de cursisten overhandigd die zij meteen kunnen gebruiken om meer ervaring op te doen en tevens inkomsten te genereren.

Minister Steven Mac Andrew heeft aangegeven dat succes gepaard gaat met vallen en opstaan. Doorzettingsvermogen en de wilskracht om een doel te bereiken stelt personen in staat om te blijven investeren in hun ontwikkeling. Mac Andrew twijfelt niet aan de opgedane competenties en vaardigheden van de geslaagden. Dit was duidelijk te zien aan de prachtige kleding die de geslaagden van de vaktraining Textiele Werkvormen aan hadden. De cursisten zijn volgens hem in staat om  succesvol door te breken binnen de textiele industrie omdat zij boordevol talent zitten. Het vervaardigen van kleding voor het gezin kan leiden tot grote besparingen in het huishouden.  De minister heeft de VP bedankt voor dit project. Hij heeft gesproken over dit project als tezijn een goed project dat getuigt dat de regering steeds weer investeert in de samenleving  met het oog op duurzame ontwikkeling.

Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmarkt op AWJ tevens voorzitter van de Raad van bestuur bij de SAO,  sprak over een mooi moment waarbij wederom een stap is gezet om armoede te bestrijden en personen te helpen naar zelfredzaamheid. Zij meent dat gerichte scholing en training leidt tot een betere positie en ontwikkeling binnen de arbeidsmarkt en is blij met deze ontwikkeling. Ook Vivian Gordon, directeur van het Kabinet van de VP en de voorzitter  van Stichting Sophia’s Lust en omgeving, Alfons Samson, zijn blij met dit succes en hebben gesproken over een goede samenwerking met een mooi resultaat. Zij zijn van mening dat armoede bestreden kan worden door personen in de gelegenheid te stellen zich duurzaam te ontwikkelen.

Paramaribo, 26 januari 2024

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Op de foto de blijde geslaagden met hun certificaat in de hand te midden van de Vice-president van de Republiek Suriname, de minister van AWJ alsook directieleden van AWJ en SAO.