Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Project “Micro- entrepreneurship grants for people with disabilities”

De Alliantie die zich sterk maakt voor mensen met een beperking start met een project met het doel om mensen met een beperking in de gelegenheid te stellen zelfredzaam te kunnen zijn door middel van assistentie, ondersteuning, coaching/begeleiding en training in ondernemerschap. Tevens is het de bedoeling om mensen met een beperking hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en te versterken door middel van specifieke op maat gesneden vaktrainingen namelijk ondernemerschap, schilderen,  assistent constructie werker en computer hardware level 1 & 2. Hiervoor zullen kandidaten geregistreerd worden waarna een selectie proces aan de orde komt. De deelname is gratis en de registratie kan geschieden bij SPWE (Mevrouw Saskia Kotino: 8994344) en SAO (457644).

Op 27 februari 2018 is de proclamatie verklaring getiteld: “Alliantie voor Decent Work voor personen met een beperking” getekend. De Alliantie bestaat uit de United Nations Development Programme (UNDP), Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J), Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (thans het ministerie van Economische Zaken), Stichting Arbeidsmobilisatie & Ontwikkeling (SAO), Stichting Productieve Werk Eenheden (SPWE), Stichting Wan Okasi, Stichting Unu Pikin en Stichting Blindenzorg Suriname. De trekker van is de VSB waarbij ook de Kennedy Stichting zitting heeft binnen het geheel. Het doel van de Alliantie is:

– Het bevorderen van Decent Work voor personen met een beperking door het implementeren van diverse activiteiten die gericht  zijn op het vergroten van  het bewustzijn, dat ook mensen met een beperking  recht hebben op Decent Work.

– Het creëren van mogelijkheden en kansen voor personen met een beperking om als werknemers of ondernemers te kunnen functioneren.

– Het volledig gevoel van alle mensenrechten en fundamentele vrijheden van mensen met een beperking.

Binnen de Alliantie hebben de verschillende projectpartners vanuit hun eigen specialisme en doelstelling de taak, invulling te geven aan het project. In februari 2018 is de SPWE in het kader van de Alliantie aangewezen als het instituut om de begeleiding aan micro-ondernemers en startende ondernemers met een beperking uit te voeren. Vanaf september 2018 is met een financiële injectie van de Vereniging Bedrijfsleven via de UNDP het traject ingezet 17 micro-ondernemers te begeleiden in de opzet of de verdere ontwikkeling van hun onderneming. De SAO is belast met het uitvoeren van vak trainingen. SPWE en SAO zijn instituten die vallen onder het ministerie van AW&J.

Paramaribo, 12 mei 2021

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken