Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Volksgezondheid

Oktober- Borstkanker Bewustwordingsmaand

De maand oktober wordt door de Pan American Health Organization/Wereldgezondheidsorganisatie (PAHO/WHO) uitgeroepen als ‘Breast Cancer Awareness Month’ om de aandacht en steun voor bewustwording, vroege opsporing en behandeling, en palliatieve zorg van borstkanker te vergroten.

Borstkanker houdt in dat de normale cellen zich in één of beide borsten tot kwaadaardige gezwellen ontwikkelen. Vroege symptomen zijn een knobbel of verharding in de borst of oksel, pijnlijke en jeukende borsten en ongewone afscheiding uit de tepel(s). Volgens de PAHO/WHO wordt borstkanker waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van hormonale factoren (fysiologische), genetische factoren (moeder of zus met borstkanker), andere niet-hormonale fysiologische factoren (bijvoorbeeld leeftijd) en leefstijl factoren (bijvoorbeeld overmatig alcohol gebruik, overgewicht). Beschermende factoren zijn het geven van borstvoeding en regelmatig fysieke oefeningen. Het thema voor dit jaar is Living Beyond Breast Cancer. Hierbij wordt stilgestaan bij alle vormen van samenwerking en het ondersteunen van mensen die getroffen zijn door borstkanker.

Het International Agency for Research on Cancer (IARC) markeert de Breast Cancer Awareness Month van het jaar door zich te concentreren op de noodzaak van wereldwijde screening op borstkanker en de intergenerationele effecten van sterfgevallen door borstkanker. In 2020 werd borstkanker bij vrouwen wereldwijd het meest gediagnosticeerde type kanker: ongeveer 2,26 miljoen vrouwen kregen de diagnose borstkanker en ongeveer 685.000 vrouwen stierven aan de ziekte.

In Suriname is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Ook is kanker sinds 2010 de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Suriname, voorafgegaan door hart- en vaatziekten. Bij vrouwen is het hoogste sterfte als gevolg van kanker geregistreerd voor borstkanker, op de voet gevolgd door baarmoederhalskanker. Borstkanker is evenals baarmoederhalskanker mogelijk om in een vroeg stadium te ontdekken, zodat er behandeling kan plaatsvinden. Met tijdige diagnose en passende behandeling heeft borstkanker over het algemeen een zeer goede prognose. Het is daarom belangrijk dat vrouwen (vooral >30 jaar) hun borsten regelmatig zelf onderzoeken, waardoor een eventuele knobbel of verharding vroegtijdig kan worden ontdekt en kan worden besproken met de huisarts. Indien nodig, kunnen ze dan ook vroegtijdig worden doorverwezen om een mammografie (röntgenfoto van de borsten) te maken.

Voor een borstonderzoek in Suriname kan men onder andere terecht bij Halfhide & Hofwijk Radiologie Kliniek, Stichting Lobi Health Center, de internist- oncoloog bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, St. Vincentius Ziekenhuis of het Diakonessenziekenhuis. Met elkaars steun kunnen we elke vrouw laten zien dat haar leven belangrijk is.