Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en cultuur

Officiële ingebruikname van praktijklokalen op STS Nickerie

Op zondag 26 juni 2022, zal de officiële ingebruikname van vier praktijklokalen van de LBO Surinaamse Technische School Nickerie (LBO STS Nickerie) plaatsvinden. De opening zal geschieden door de President van de Republiek Suriname, Z.E. Chandrikapersad Santokhi. Dit in aanwezigheid van de Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, H.E. Marie Levens. Als onderdeel van het Technical and Vocational Education and Training (TVET) project dat momenteel door het MinOWC wordt uitgevoerd is de realisatie van vier praktijklokalen van LBO STS Nickerie tot stand gekomen.

Het TVET project, gefinancierd door de Islamic Development Bank (IsDB) heeft als doelstelling het Lager Beroepsonderwijs (LBO) te verbeteren. Middels de implementatie van dit project wil de regering een gunstig klimaat creëren, waarbij het verwerven van vaardigheden en de inzetbaarheid van afgestudeerden van het Beroepsonderwijs wordt verbeterd. Binnen dit project worden er 39 praktijklokalen op een twaalftal scholen bijgebouwd of gerenoveerd en voorzien van machines en gereedschappen. De 39 praktijklokalen zijn verspreid over 6 districten te weten te Wanica, Paramaribo, Marowijne, Commewijne, Saramacca en Nickerie. 

Enkele maanden geleden hebben bewoners van het district Commewijne de officiële ingebruikname van praktijklokalen op de LBO Meerzorg mogen getuigen. Om het TVET Project nader uit te voeren gaat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur over tot de officiële ingebruikname van de praktijklokalen op LBO S.T.S.-Nickerie in het district Nickerie.

LBO S.T.S.-Nickerie is op 1 oktober 1982 opgericht en telt 240 leerlingen en 40 leerkrachten. Het schoolcomplex bestaande uit 27 leslokalen en 10 praktijklokalen wordt ook gebruikt door de Avond Middelbare Technische Opleidingen (AMTO) en Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling en (SAO). Oorspronkelijk bestond LBO STS Nickerie uit 9 praktijklokalen bestemd voor de studierichtingen Electrotechniek, Gawasa, Bouwkunde, Voertuigentechniek en Werktuigbouwkunde. Voor de drie laatstgenoemde studierichtingen zijn de praktijklokalen gerenoveerd en is er één praktijklokaal bijgebouwd voor de studierichting Lassen. De bouwwerkzaamheden zijn uitgevoerd door het bouwbedrijf Dundas N.V. onder toezicht van het supervisie bedrijf Sintec N.V. De praktijklokalen zijn voorzien van nieuwe geavanceerde machines en handgereedschappen welke geleverd en geïnstalleerd zijn door een internationaal bedrijf genaamd Gemco International B.V. In het verlengde van dit project