Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Volksgezondheid: Advies over zelftesten voor COVID-19

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen periode vaker vragen gekregen over de toepassing van zelftesten voor covid-19 in thuissetting. Het is inmiddels bekend dat er op diverse plekken in Suriname antigeen sneltesten voor de diagnostiek van Covid-19 worden verhandeld. Alhoewel het Ministerie niet tegen de toepassing van thuis zelftesten is, worden wel de volgende aanbevelingen gegeven aan de samenleving:

  1. Niet alle antigeen testen welke verkrijgbaar zijn, zijn even betrouwbaar. Het is belangrijk dat voor de diagnostiek van Covid-19 er een betrouwbare test wordt gebruikt. Aan importeurs en/of bedrijven die antigeentesten verhandelen wordt dringend een beroep gedaan om slechts testen in te voeren en te verhandelen die voorkomen op de lijst van aanbevolen antigeentesten via deze link: https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf
  2. Om de betrouwbaarheid van het resultaat van een test te verhogen, adviseert het ministerie indien u over een test beschikt, om de test via de huisarts te laten uitvoeren. Op de huisartsen wordt een beroep gedaan om de uitvoering van de zelftest te laten plaatsvinden onder hun supervisie voor de bij hun ingeschreven patienten. Het resultaat moet daarna door de arts worden doorgegeven aan het BOG via de bekende methode.

Tevens wordt er momenteel gewerkt aan een instructiefilmpje voor de juiste procedure van sneltesten.

Om de druk op de swabposten enigzins te verminderen, heeft het ministerie de covid-19 swabposten bij het BOG en Tropclinic verruimd naar 20.00 uur ingaande maandag 10 januari 2022. Indien u klachten heeft welke passen bij Covid-19, wordt u gevraagd om zo snel mogelijk een swab te ondergaan. Met de verruiming wordt getracht om de drukte bij de swabposten en de daaraan gekoppelde crowding te voorkomen.

Paramaribo, 10 januari 2022

MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID

Meer nieuws

Avondoefeningen Luchtmacht succesvol

In de avond van vrijdag 19 juli 2024 heeft de Luchtmacht de vliegvaardigheid bij duisternis aangescherpt. Dit was van belang, omdat in het kader van