Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Minister Tjong-Ahin: ‘Het principe de vervuiler betaalt’, zal worden gehanteerd als we dit beleid goedgekeurd krijgen en uitvoeren”

In het kader van de structuren van het Integraal Afvalbeheer Plan (IWMP) heeft ILACO SURINAME NV, een rapport op maandag 29 augustus 2022 gepresenteerd, in opdracht van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Het doel van dit plan is het ondersteunen van de Surinaamse Overheid ter effectieve beheersing van afvalbeheer, die verbonden zijn aan milieuvriendelijke voordelen. ILACO is door het Ministerie ROM aangetrokken om dit project uit te voeren. Het startsein was in december 2021 met een geplande looptijd van 7 maanden.

Het lag in de bedoeling dat er eerst een studie door ILACO gedaan moest worden, waarbij een duidelijke inventarisatie te zien is van de afvalstromen die bekend zijn in Suriname, voor wat betreft afvalsoorten onder andere; vaste afvalstoffen zoals chemisch- en vloeibare afval. Deze informatie is door ILACO verwerkt in een rapport met aansluitende adviezen.

𝗠𝗼𝗴𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗼𝗽𝗹𝗼𝘀𝘀𝗶𝗻𝗴𝘀𝗺𝗼𝗱𝗲𝗹𝗹𝗲𝗻 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗲𝗿𝘄𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗮𝗳𝘃𝗮𝗹 𝗶𝗻 𝗦𝘂𝗿𝗶𝗻𝗮𝗺𝗲 𝘇𝗶𝗷𝗻: 

  • Verbrandingsoven
  • Sanitaire stortplaats

Volgens ILACO past de sanitaire stortplaats beter in de context van Suriname, omdat die milieuvriendelijker is.

In de Milieu Raamwet van Suriname alsook internationale wetten geldt, dat de vervuiler betaald principe conform ook voorgesteld wordt. Verder moet er een betaalmodel uitgewerkt worden over het verwerken van afval. Als Suriname het afval op een moderne manier wil gaan verwerken, zal Suriname moeten afstappen van de manieren die wij gebruiken waarbij de Overheid voor alles instaat. Eenieder gebruikt en dumpt voor de Overheid, aldus minister Silvano Tjong-Ahin van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. 

Verder gaf hij aan, dat Suriname elk jaar problemen heeft met het ophalen van vuil. Vuil wordt gedumpt en eenieder is blij. Surinamers moeten rekening ermee houden dat er moderne vormen zijn van het beheren van afval, omdat je wil voorkomen dat afval weer in het milieu terechtkomt en eigenlijk alles verziekt. Dat kost geld, en dat betekent dat de consument in principe uiteindelijk moet inkomen om te betalen hiervoor. In welke vorm dit moet gaan gebeuren staat nog even open. 𝗗𝗶𝘁 𝗵𝗲𝗯𝗯𝗲𝗻 𝘄𝗲 𝗻𝗼𝗴 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝘂𝗶𝘁𝗴𝗲𝗯𝗿𝗲𝗶𝗱 𝘂𝗶𝘁𝗴𝗲𝘄𝗲𝗿𝗸𝘁, 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝗳𝗲𝗶𝘁 𝗶𝘀 𝗱𝗮𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝗽𝗿𝗶𝗻𝗰𝗶𝗽𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘃𝘂𝗶𝗹𝗲𝗿 𝗯𝗲𝘁𝗮𝗮𝗹𝘁 𝘇𝗮𝗹𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗴𝗲𝗵𝗮𝗻𝘁𝗲𝗲𝗿𝗱 𝗮𝗹𝘀 𝘄𝗲 𝗱𝗶𝘁 𝗯𝗲𝗹𝗲𝗶𝗱 𝗴𝗼𝗲𝗱𝗴𝗲𝗸𝗲𝘂𝗿𝗱 𝗸𝗿𝗶𝗷𝗴𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁𝘃𝗼𝗲𝗿𝗲𝗻, 𝗯𝗲𝗻𝗮𝗱𝗿𝘂𝗸𝘁 𝗱𝗲 𝗯𝗲𝘄𝗶𝗻𝗱𝘀𝗺𝗮𝗻.

𝗩𝗼𝗹𝗴𝗲𝗻𝘀 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗶𝗹𝘃𝗮𝗻𝗼 𝗧𝗷𝗼𝗻𝗴-𝗔𝗵𝗶𝗻 𝘇𝗮𝗹 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝘂𝗶𝗹𝗼𝗽𝗵𝗮𝗮𝗹 𝗴𝗼𝗲𝗱𝗸𝗼𝗽𝗲𝗿 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗮𝗹𝘀 𝗱𝗶𝘁 𝗯𝗲𝗹𝗲𝗶𝗱 𝘄𝗼𝗿𝗱𝘁 𝘂𝗶𝘁𝗴𝗲𝘃𝗼𝗲𝗿𝗱, 𝗺𝗮𝗮𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝘇𝗮𝗹 𝘄𝗲𝗹𝗲𝗲𝗻 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗷𝗲 𝗱𝘂𝗿𝗲𝗻. 𝗗𝗶𝘁 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗸𝗲𝗻𝘁 𝗱𝗮𝘁 𝘄𝗶𝗷 𝘃𝗮𝗻𝗮𝗳 𝗱𝗲 𝗯𝗿𝗼𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗮𝗳𝘃𝗮𝗹 𝗺𝗼𝗲𝘁𝗲𝗻 𝗴𝗮𝗮𝗻 𝘀𝗰𝗵𝗲𝗶𝗱𝗲𝗻. Verder zal de samenleving ook gestimuleerd worden om veel meer te gaan composteren voor hergebruik. Het vuil dat je overhoudt om te gaan transporteren naar Ornamibo wordt dan minder. En het uiteindelijke doel is dat de afvalverwerking goedkoper wordt in Suriname, aldus Tjong-Ahin.

In het rapport zijn 7 pilaren aangeven van hoe we beheer van afval moeten gaan uitvoeren. De pilaren zijn gebaseerd op wat men noemt de 5R. 

5R staat voor reviews, dat wil zeggen dat je zoveel mogelijk afval moet ontwijken en negeren maar ook om afval te verminderen. Er zijn dus 5 stappen (reviews) tot het moment dat er gerecycled moet worden, maar ook om afval dat gebruikt wordt te verminderen om vervolgens een andere bestemming te geven. Wanneer er een besluit gemaakt is om te gaan recyclen en het afval terug wordt gebracht naar de grondstoffen om te hergebruiken voor een ander doel. 

Integraal Afvalbeheer Plan> Integraded Watershed Management Programme (IWMP)

De 7 (zeven) pilaren betreffen:

  1. Sound waste services
  2. Safe treatment and disposal on sanitary landfill
  3. Duurzaam beheer van chemisch afval
  4. Reuse+recycling
  5. Duurzaam financieel system
  6. Publieke participatie en opbouw capaciteit
  7. Effectieve monitoring en handhaving

De basis van het plan is 5R principe bestaande uit:

  1. Weigeren (hoogste prioriteit)
  2. Verminderen (in keten en huishoudelijk niveau)
  3. Hergebruiken (functie van het product bv. flessen, banden)
  4. Andere functies (waarde van het product zo lang mogelijk in standhouden)
  5. Recycle (weer verwerken tot grondstof)

𝗔𝗮𝗻𝘄𝗲𝘇𝗶𝗴𝗲𝗻: 

– 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗥𝘂𝗶𝗺𝘁𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗢𝗿𝗱𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗻 𝗠𝗶𝗹𝗶𝗲𝘂

– 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲𝗿𝗶𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗢𝗽𝗲𝗻𝗯𝗮𝗿𝗲 𝗪𝗲𝗿𝗸𝗲𝗻

– 𝗗𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿𝗮𝗮𝘁 𝗢𝗽𝗲𝗻𝗯𝗮𝗮𝗿 𝗚𝗿𝗼𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗔𝗳𝘃𝗮𝗹𝗯𝗲𝗵𝗲𝗲𝗿

– 𝗜𝗟𝗔𝗖𝗢