Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Minister Tjong-Ahin opent “National Jaguar Exhibition” event

Tigri “Kownu Fu A Busi”

29-06-2022

Minister Silvano Tjong-Ahin van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, heeft het National Jaguar Exhibition event geopend, namens de President van het Republiek Suriname, Z.E Chandrikapersad Santokhi.
Dit vond plaats op woensdag 29 juni 2022 in het G-Artblok gebouw.

De bewindsman gaf in zijn toespraak aan, dat Suriname een land rijk aan bos is, waarop wij met z’n allen trots op zijn. En als natie hebben wij ons gecommitteerd om een bosrijk land te blijven.
Echter, een bos zonder dieren is een verarmd bos. Als mensheid krijgen we steeds meer inzicht in het samenspel van dieren en planten in onze bossen. Van de dieren onderling, alsook de planten.
Het is steeds duidelijker dat het leven systeem, waar de verschillende onderdelen allemaal een rol te vervullen hebben. Wij moeten onze bossen behouden met de rijke fauna die zich daarin bevindt.
Dit is onze Surinaamse Biodiversiteit.

Verder gaf Tjong-Ahin aan, dat de President van ons land Suriname afgelopen vrijdag de jeugd van onze regio toegesproken heeft. De jeugd heeft 10 ha vruchtbare grond van Suriname toegezegd gekregen voor een door jongere geleide moderne Hightech Klimaat Neutrale Campus, waar agribusiness creatieve industrieën samenkomen. Een campus die zal dienen voor incubator, research en development. Een plek waar jongeren kunnen experimenteren met nieuwe ideeën en meteorologiën. De eerste tropische innovatie campus. Jongeren kunnen geïnspireerd werken aan de tropische biodiversiteit van de Surinaamse flora en fauna om verder te werken aan de oplossing van huidige mondiale problemen.

Vervolgens vroeg de bewindsman extra aandacht aan Internationale milieuorganisaties om dit initiatief te ondersteunen, zodat de innovatie campus niet alleen de jongeren moet inspireren met Surinaamse flora en fauna, maar ook bijdragen aan het beschermen daarvan. De jaguar is een unieke soort van het westelijk halfrond. Op mondiaal niveau is de jaguar de derde grootste katachtige in de wereld en het dier is de grootste katachtige op ons halfrond. Een machtige intelligente jager. De jaguar is een volledig beschermd diersoort in Suriname, en de populaties zijn tot zover bekend en onderzocht nog redelijk gezond. En dat wil deze regering ook zo behouden. Om die reden is de commitering van Suriname aan de 2030 jaguar roadmap nog actueel.

Tot slot kijkt de regering uit naar een gedragen en levend Nationaal Plan voor de bescherming van jaguars. Eén dat gebaseerd is op feiten en data zodat de juiste besluiten genomen kunnen worden om de “Kownu Fu A Busi” te behouden voor Suriname en voor de rest van de Wereld, zodat deze “Kownu” als soort en de bescherming daarvan kunnen bijdragen aan een voortvarend en beter Suriname, aldus Tjong-Ahin.

Dit event is in samenwerking met WWF en FVAS in stand gebracht.