Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Minister ROM maakt kennis met ambassadeur Noorwegen

25-03-2022

Ambassadeur Odd Ruud van Noorwegen bracht afgelopen vrijdag 25 maart 2022, een kennismakingsbezoek aan de minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). De ambassadeur Ruud werd vergezeld van zijn eerste secretaris Tonje F. Sodal. Beide zijn niet residerend en gestationeerd in Brazilië.

Noorwegen is zeer ervaren op het gebied van olie – en gasindustrie en het bedrijf Equinor dat ook actief is in Suriname, heeft haar hoofdbuis in dat land. Daarnaast, heeft Noorwegen ook een goede reputatie op het gebied van milieumanagement met het inzicht om een toekomstige samenwerking aan te gaan met Suriname op dit gebied.

Zaken die aan de orde zijn gekomen voor eventuele samenwerking met Noorwegen:

– Suriname is sindskort bezig met voorbereidingen om de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) te operationaliseren. Deze autoriteit kan haar netwerken uitbreiden naar Noorwegen, waardoor ze kunnen rekenen op hoge technische ondersteuning.

– Mogelijkheden voor klimaatfinanciering, waarbij Noorwegen samen met de Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk opereren in het LEAF INITIATIEF.

– Suriname beseft ook, dat het opereren op het gebied van Carbon Credit wij onze capaciteit moeten gaan bouwen. Het ministerie is geruime tijd hiermee bezig en richt haar focus ook op het verloop van het LEAF INITIATIEF.

– Met de ambassadeur is er onder meer gesproken over het Readiness Programme voor de  introductie van electrische auto’s in Suriname.

Suriname zal zich moeten voorbereiden op de introductie van electrische auto’s. Ambassadeur Ruud wil graag ook de ondersteuning geven met bijbehorende assistentie.

Gelet op het feit dat Noorwegen geloof heeft in de potentie op het gebied van Milieu, zal de samenwerking op dat gebied moeten worden geïntensiveerd en onderhouden worden tussen Suriname en Noorwegen.-.