Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Regionale ontwikkeling en sport

Minister Emanuël spreekt deelnemers special olympics moed toe

Minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling & Sport heeft kennis gemaakt met alle atleten die deel zullen nemen aan de Special Olympics World Summer Games. Dit gebeurde op 6 april, de internationale dag van Sport voor Ontwikkelig en Vrede. De Special Olympics worden van 12 tot en met 26 juni 2023 te Berlin, Duitsland gehouden. Special Olympics Suriname zal met 18 atleten deelnemen in de volgende takken van sport, namelijk; atletiek, bocce, rythmische gymnastiek, turnen, tafeltennis en zwemmen.

De organisatie vond deze dag geschikt om de deelnemers te presenteren aan de minister. De minister, die vergezeld was met de directeur van Sport Gordon Touw Nie Tjauw, kreeg ook een demonstratie waarbij de atleten hun kunnen hebben bewezen.

Edward Gessel, voorzitter van Special Olympics Suriname, haalde aan dat de atleten van de organisatie Suriname meerdere keren op de kaart hebben gezet. De vele medialles die ze naar huis heben gebracht, liegen er niet om. En hoewel er door de Covid-19 pandemie geen nationale wedstrijden zijn gehouden, gelooft Gessel dat de atleten goed voorbereid zijn voor de wedstrijden in Duitsland. Hij laat optekenen dat hoewel er geen nationale wedstrijden zijn geweest, de atleten zijn blijven trainen om hun skills te kunnen verbeteren. Hij is de trainers daarom zeer erkentelijk. Gessel zegt dat Suriname één van de weinige landen is waar de sporters gedurende de pandemie zijn blijven trainen, want volgens een rapport van de Special Olympics, stond sport stil in de meeste landen.

Een uitdaging waarmee Special Olympics kampt is de financien om de reis naar Duitsland te bekostigen. De vorige keer was dat volgens Gessel ook het probleem. Alhoewel hij geen zicht heeft op hoe de kosten gedekt zullen worden, blijft hij hoopvol dat de nodige ondersteuning zal komen.

Minister Emanuël is ervan overtuigd dat sport een middel is om vrede en rust te bewerkstelligen. Ze wees erop dat sport de Surinaamse multi culturele samenleving bij elkaar heeft gebracht. Ze geeft aan dat het directoraat Sport doorgaat met het samenstellen van sport doelen voor de gemeenschap, in het bijzonder voor jongeren en mensen met een speciale hulpvraag.

De bewindsvrouw liet ook weten dat ondanks de uitdagingen voor de groep om deel te zijn van de internationale spelen in Duitsland, ze hoopvol gestemd is. Het is in het verleden altijd gelukt om te gaan, en zo ook zal het deze keer de organisatie lukken om met alle 18 atleten te vertrekken.

De bewindsvrouw drukte de atleten op het hart om de naam van Suriname hoog te houden bij hun participatie aan Special Olympics World Summer Games. “Zet Suriname weer op de kaart. We kijken ernaar uit wanneer jullie terug zijn met de medialles. Gaan jullie ervoor, Suriname is super trots op jullie”, besloot de ROS-minister.