Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Regionale ontwikkeling en sport

Minister Emanuël installeerd commisie Collectieve Rechten Tribale Volken en Inheemsen

Minister Gracia Emauël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) heeft de commissie Collectieve Rechten Tribale Volken en Inheemsen, geinstalleerd. De installatie vond plaats op 2 februari 2023. De commisiie wordt belast met het begeleiden van het proces voorafgaand en tijdens de behandeling c.q aannaame van de kaderwet Collectieve Rechten Tribale Volken en Inheemsen. In de voormelde commissie zitten: dhr, Drs Maximiliaan Ooft LLB, MBA als voorzitter namens ROS. Mw. Sharma Betterson- Leefland Bsc, MPA als secretaris namens ROS, het Directoraat Duurzaam Ontwikkeling Inheemsen. Mw. Joraisa Pokie Bsc, als lid namens ROS, het Directoraat Duurzaam Ontwikkeling Afro- Surinamers Binnenland. Mw. Novella Majana-Alcantra, als lid namems het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Mw. Mr. Marcia Stekkel, als lid namens het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer.

Volgens de minister is er een commissie in het leven geroepen om de nodige ondersteuning te geven tijdens de behandeling van de wet. “Er zijn nog heel veel zaken die inorde gemaakt moeten worden. Onze traditioneel gezagdragers komen wettelijk niet voor in het bestand, waardoor het proces heel moeilijk gaat.” De commissie heeft daarom ook als taak; het begeleiden van het proces voorafgaand en tijdens de formulering van de drie wetten, te weten: Traditioneel Gezag, Free Prior and Informed Consent (EFPIC) en Demarcatie. Verder moet deze commissie de consultaties organiseren die plaats moet vinden op basis van de bovengenoemde wetten.

De oude commissie, onder leiding van Patricia Meulenhof, was voor slechts een jaar in het leven geroepen. Echter mogen de nieuwe commissie leden de nodige ondersteuning verwachten van het vorig team.