Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Minister AWJ ontvangt ILO-deskundige over operationaliseren CIP

Het operationaliseren van het Centrum voor Innovatie en Productiviteit (CIP) zal in 2023 een feit moeten zijn. De voorbereidingen hiertoe vorderen gestaag. In dit kader ontving minister Steven Mac Andrew op maandag 5 december 2022 de heer Mario Berrios, Specialist, Small Enterprises Unit bij de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) die Suriname assisteert bij de operationalisering van het centrum. Er is intussen een conceptprogramma voor het opstarten, inclusief de ontwikkeling van de methodiek voor productiviteitsmeting ontwikkeld door de deskundige, na eerder input te hebben verkregen van de Raad van Toezicht van het CIP en van verschillende stakeholders. Thans zijn partijen in overleg met elkaar om de puntjes op de i te zetten ter finalisering van het programma, waarna het proces van opstarten kan beginnen.  

Mac Andrew heeft bij deze gelegenheid laten blijken, ingenomen te zijn met de bijdrage van de ILO die gedurende een jaar zal inkomen met externe deskundigheid om het centrum tot wasdom te brengen.  Bij dit proces zal kennisoverdracht plaatsvinden, waardoor het Surinaams kader probleemloos kan overnemen te zijner tijd. Ook heeft de minister zijn tevredenheid geuit over de persoonlijke inspanningen van de ILO-deskundige om handen en voeten te geven aan het centrum. Het operationaliseren van het CIP is volgens de minister een van zijn prioriteiten voor 2023.

De ILO-deskundige is tevreden met de bijdragen van de stakeholders en de vorderingen van het CIP. Het programma dat tot dusver is ontwikkeld in concept, is volgens hem realistisch en uitvoerbaar. Hij heeft in het bedoeld programma de focus gelegd op de voornaamste prioriteiten bij de operationalisering van het CIP en het meten van de productiviteit. Het opstarten van het centrum zal volgens hem gefaseerd geschieden in vier blokken van drie maanden. De verwachting is dat na twaalf maanden vanaf het moment van de start, het CIP dusdanig in werking moet zijn getreden dat haar activiteiten zichtbaar moeten zijn in ons land. Zowel de minister als de ILO-deskundige, is gebrand op de operationalisering van het centrum.

Paramaribo, 7 december 2022

Communcatie Unit

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Vlnr: Rosina Bijlhout (communicatiemedewerker AWJ), Anand Bharrat (Juridische en Internationale Zaken AWJ), Jason Menso (fungerend hoofd Internationale Zaken AWJ), minister Steven Mac Andrew, Naomi Esajas-Friperson (onderdirecteur Arbeidsmarkt), Glenn Piroe (onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken), Mario Berrios (Specialist Small Enterprises Unit ILO).