Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

IDB-project ‘‘Labor Market Alignment with New Industries’ op kort termijn van start

Minister Steven Mac Andrew heeft op dinsdag 27 september 2022 een IDB-missie (Inter- American Development Bank) ontvangen in het kader van het project ‘Labor Market Alignment with New Industries’ (Afstemming van de arbeidsmarkt op nieuwe sectoren). Met dit project beoogt de IDB Suriname te ondersteunen om werkzoekenden, vaardigheden aan te leren die zijn afgestemd op de behoeften van de productie sector. Voorts moet dit project resulteren in het vergroten van de toegang van werkzoekenden tot arbeidsmarktbemiddelingsdiensten door arbeidsmarktinformatie over werk en werving toegankelijk te maken voor hen. De onderhandelingen die vooraf gaan aan de ondertekening van de leningsovereenkomst hebben op woensdag 28 september plaatsgevonden.

De minister, bijgestaan door de directeur van Arbeid, Jimmy Belfor, en de onderdirecteur Arbeidsmarkt, Naomi Esajas-Friperson, werd derhalve op dinsdag geïnformeerd over de stand van zaken door de IDB. Hieruit blijkt dat de voorbereidingen voor de ondertekening van de leningsovereenkomst gestaag vorderen en dat het streven is om dit project in oktober te lanceren. Het onderdirectoraat Arbeidsmarkt fungeert vanuit het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken als de directe counterpart van de IDB bij de voorbereiding en uitvoering van dit project. In het kader van dit project zal de Dienst der Arbeidsbemiddeling worden gedigitaliseerd, waardoor het voor werkzoekenden gemakkelijk zal worden om toegang te hebben tot het vacaturebestand. Ook zullen de werkarmen van het ministerie: de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO), de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) en de stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC), een bijdrage leveren aan specifieke trainingen voor werkzoekenden.

Minister Mac Andrew is blij met de vorderingen die worden gemaakt en hij ziet dit project als een gunstige gelegenheid voor met name jongeren om een vak te leren voor meer en betere kansen, hetzij als werkzoekende, hetzij als zelfstandige. De minister heeft benadrukt dat de Surinaamse arbeidsmarkt behoefte heeft aan personen met de benodigde skills en competenties. Dit is evident in diverse sectoren. Mac Andrew kijkt dus uit naar de implementatie van het project ‘Labor Market Alignment with New Industries’.

De IDB-missie bestond uit: Steven Collins (Chief of Operations IDB), Shannon Wip (Operations Analyst IDB), Raijant Gangadin (Operations Analyst IDB), Melissa Chin (Labor Market consultant IDB). Voorts hebben Yyannu Cruz Aguayo (Teamleader IDB) en Laura Ripani (Division manager Labor markets IDB) virtueel deelgenomen aan deze meeting.

Paramaribo, 30 september 2022

Communicatie Unit,

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Minister Steven Mac Andrew, Jimmy Belfor (directeur AWJ), Naomi Esajas-Friperson (onderdirecteur Arbeidsmarkt), Rosina Bijlhout (communicatiemedewerker AWJ). Links: Shannon Wip (Operations Analyst IDB), Raijant Gangadin (Operations Analyst IDB), Steven Collins (Chief of Operations IDB), Melissa Chin (Labor Market consultant IDB).