Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Grote ILO delegatie verleent technische assistentie aan Suriname bij voorbereiding en uitvoering DWCP SU-III

Minister Steven Mac Andrew heeft op maandag 12 september 2022 een ILO-delegatie (Internationale Arbeidsorganisatie) onder leiding van de Director of the ILO Decent Work Team and Office for the Caribbean, de heer dr. Dennis Zulu, ontvangen voor een werkbezoek. De heer Zulu staat aan het hoofd van een 13 man tellende ILO-delegatie, die deze week diverse activiteiten zal ontplooien in Suriname.

De Director was in de maand juni 2022 reeds in Suriname op uitnodiging van de minister ter bespreking van de voorbereiding van het Derde Decent Work Country Programme voor Suriname (DWCP SU lll). Net zoals bij de eerste ontmoeting heeft ook bij deze gelegenheid de minister te kennen gegeven dat hij het derde DWCP voor Suriname, ontwikkeld en ondertekend ziet voor het einde van het jaar, zodat de implementatie van het programma vanaf 1 januari 2023 van start kan gaan.

In het derde DWCP wenst Mac Andrew de focus te leggen op werkgelegenheid, vanwege de zeer uitdagende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de noodzaak om ondernemerschap te stimuleren, om zodoende arbeidsplaatsen te creëren. Het werkgelegenheidsbeleid zal effectief moeten anticiperen op de mogelijke sectorale ontwikkelingen in ons land, zoals de oil en gas sector, maar ook andere sectoren. Voorgaande houdt in, dat het ministerie en zijn werkarmen zich klaar moeten stomen om in te spelen op de verwachte ontwikkelingen. Volgens de minister zal het directoraat Arbeidsinspectie haar personeel moeten upgraden om toezicht te kunnen houden op veiligheidsaspecten die zullen komen bij kijken bij het verrichten van specialistische -en vaktechnische werkzaamheden in eerdergenoemde sectoren. De technische assistentie die de ILO zal verlenen is dus voor de minister een welkome ondersteuning. Suriname heeft volgens de bewindsman niet alleen veel profijt weten te trekken uit de twee Decent Work Country Programma’s die tot nu toe zijn uitgevoerd, maar heeft ook een goede naam bij de ILO weten op te bouwen voor wat betreft het succesvol ontwikkelen en uitvoeren van de programma’s, vandaar de ILO deze week in Suriname vertoeft met de grootste delegatie ooit. 

Volgens de director of the ILO Decent Work Team and Office for the Caribbean, de heer Zulu, is de ILO onder de indruk van het streven van Suriname om Decent Work in het land te realiseren. De Director was dan ook zeer te spreken over het feit dat Suriname Decent Work en de Sustainable Development Goal-8 (SDG-8), had meegenomen in de Periodic Voluntary Review van de SDGs eerder dit jaar. Dit is ook de reden waarom de ILO met een grote delegatie deze week in ons land vertoeft. De heer Zulu verzekerde de minister dat hij samen met zijn team Suriname zal begeleiden bij het formuleren van het Derde Decent Work Country Programma. Zulu heeft de minister en zijn staf gecomplimenteerd voor de implementatie van het tweede DWCP, welke thans in de afrondende fase verkeert. Deze hele week zal de ILO-delegatie gesprekken voeren met de sociale partners en overige stakeholders om zodoende vast te stellen welke specifieke programma’s in het kader van het DWCP SU-III zullen worden uitgevoerd. Hierbij dient opgemerkt te worden dat zowel het ministerie als de ILO van oordeel is, dat het concept van Decent Work toegang moet vinden in het gehele land, dus ook de rurale gebieden en het binnenland. De delegatie zal aan het einde van haar missie dan ook een oriëntatie bezoek brengen aan het binnenland.

Paramaribo, 13 september 2022

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Minister Steven Mac Andrew en zijn directie in een onderhoud met de delegatie van ILO Decent Work Team and Office fort he Caribbean onder leiding van de director de heer dr. Dennis Zulu.