Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

‘Gids Arbeidswetgeving Suriname’ geeft eenvoudige uitleg over arbeidswetten

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) en het hoofd van de Arbeidsinspectie, Rowan Noredjo, ontvingen onlangs uit handen van de auteur, Glenn Piroe, het boekwerk ‘Gids Arbeidswetgeving Suriname’. Het boekwerk is aangeboden aan de minister als naslagwerk voor zijn activiteiten in de hoedanigheid als lid van de regering, terwijl aan het hoofd van de Arbeidsinspectie enkele exemplaren zijn aangeboden bestemd voor de aspirant-inspecteurs op de Basisopleiding tot Junior arbeidsinspecteur. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het vak Arbeidsrecht en dit boek komt dus goed van te pas. De nieuwe generatie arbeidsinspecteurs moeten de arbeidswetten kennen om toezicht te kunnen houden op de naleving. In de afgelopen periode, sinds 2016 tot heden, zijn door het ministerie van AWJ een 15-tal arbeidswetten voorbereid. Intussen zijn de meesten al goedgekeurd door De Nationale Assemblee (DNA) en reeds gepubliceerd of zal dat binnenkort plaatsvinden. 

De taak van de Arbeidsinspectie ingevolge de Wet Arbeidsinspectie is om toezicht uit te oefenen op de naleving van de arbeidswetten, werkgevers en werknemers te adviseren over de meest efficiënte wijze om de arbeidswetten uit te voeren en om geconstateerde hiaten in de arbeidswetgeving te rapporteren aan de bevoegde autoriteit. Een gedegen kennis van de geldende arbeidswetgeving in Suriname is derhalve zeer belangrijk voor de aspirant-inspecteur. De auteur hoopt dat de door hem gedoneerde boeken de nieuwe generatie arbeidsinspecteurs van dienst zal zijn als naslagwerk bij de handhaving van de arbeidswetten.  

De Gids Arbeidswetgeving Suriname bevat in 24 hoofdstukken een eenvoudige uitleg over de arbeidswetten die voor de Arbeidsinspectie, de werkgevers en werknemers van belang zijn. Behalve wetgeving, worden gerelateerde literatuur, verdragen en (Surinaamse) rechtspraak ook daarbij besproken.  Zowel de minister als het hoofd Arbeidsinspectie verwelkomde de geste. Beide verzekerden dat de boeken goed zullen worden gebruikt. Piroe is onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken op het ministerie van AWJ en auteur van verschillende arbeidsgerelateerde naslagwerken in het Nederlands en in het Engels. Hij is ook docent Internationaal Arbeidsrecht op het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS) en door zijn kennis op het vlak van het arbeidsrecht vertegenwoordigt hij het ministerie in enkele instituten.

Paramaribo, 09 december 2022

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Minister Steven Mac Andrew neemt een exemplaar van het boekwerk ‘De Gids Arbeidswetgeving Suriname’ in ontvangst uit handen van de auteur, Glenn Piroe.