Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Volksgezondheid

Geslaagde zeventiende Kinderhartchirurgische missie in AZP

Een team van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onder leiding van kinderhartchirurg Ryan Accord heeft met ondersteuning van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) zijn eerste kinderhartmissie voltooid in Suriname. Tijdens deze missie zijn er 6 kinderen in de leeftijdscategorie 1-12 jaar geopereerd, waaronder één kind uit Guyana. De operaties zijn allemaal goed verlopen en de kinderen mochten na observatie terug in hun vertrouwde omgeving, naar huis.

Van het Groningse team zijn 12 medewerkers naar Suriname afgereisd, waaronder twee specialisten van Surinaamse komaf, namelijk dr. Accord, en dr. Hubert Mungroop (anesthesioloog). Het team van het UMCG heeft nauw samengewerkt met het team van de Pediatrische Intensive Care Unit (PICU) en de operatiekamer van het AZP, waarbij er van beide zijden kennis en ervaring is opgedaan.

Deze kinderhartchirurgiemissie tussen AZP en UMCG zou veel eerder hebben plaatsgevonden, het was de covidpandemie die voor vertraging heeft gezorgd. Door een ontmoeting 3 jaar geleden tussen dr. Accord en dr. Amadu Juliana van het AZP is deze uitwisseling tot stand gekomen. Ondanks de jaarlijkse missies vanuit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), was er nog steeds behoefte aan kinderhartchirurgie in Suriname.

De aanwezigheid van de voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG; prof.  dr. Ate van der Zee, bevestigde het belang dat het UMCG hecht aan deze missie. Tijdens de ontmoeting met de directie van het AZP, is een intentieverklaring getekend door de beide instituten. Hierin is onder andere opgenomen de duurzame voortzetting van de kinderhartmissies en de mogelijkheid voor Surinaamse zorgmedewerkers om kennis en ervaring op te doen in het UMCG bij hun Nederlandse collega’s. Voor het Groningse team zit de eerste geslaagde missie erop, terwijl het AZP de zeventiende geslaagde missie heeft afgerond.

De directie van het AZP spreekt namens de Surinaamse samenleving haar dank uit aan de teams van zowel het UMCG als het AZP voor de extra inzet die zij hebben gepleegd en welke heeft geleid tot het welslagen van deze missie.