Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

FOSPA dient declaratie in aan minister Silvano Tjong-Ahin

De Surinaamse milieuactivist Erlan Sleur en zijn delegatie hebben middels een declaratie hun principiële bezwaren geuit aan minister Silvano Tjong-Ahin van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu_Min.ROM. In samenwerking met Belem Pan Amazon Declaration (FOSPA) en Protect Our Biodiversity Suriname (PROBIOS) is deze declaratie opgesteld. De indieners maken zich zorgen over vernietigde woud in het Amazonegebied. Op maandag 8 augustus 2022 is de petitie overhandigd aan de bewindsman.

Verder gaf Erlan Sleur aan, dat er een zorgwekkende ontwikkeling zich afspeelt en de Inheemsen zijn al eeuwenlang de slachtoffers van deze bedreigingen die klimaatverandering met zich meebrengen. Onder andere: overstromingen, bosbranden en extreme droogte. Verder gaf Sleur aan dat de voedselvoorraden ook zullen worden bedreigd door de extreme droogtes. Met deze indiening van de petitie verwacht Sleur dat de natuurbossen Nationaal beschermd worden. 

Minister Silvano Tjong-Ahin heeft de declaratie aangenomen en de aanwezigen toegesproken. De bewindsman gaf aan, dat dit eerder ook een discussie is geweest om te komen tot een duurzame oplossing. “Milieu is het enige beleidsgebied waar er geen ruimte is voor politieke spelletjes”, benadrukt Tjong-Ahin. Daarnaast moet Suriname zich ook houden aan de committeringen van de wereld en de committeringen die wij aan ons zelf opleggen. Milieubeleid heeft geen grenzen. Amazonewoud is 40 keer zo groot als Suriname. Waar Suriname zelf staat moeten wij ook weten. De ontbossing in Suriname is nog geen half procent. De ontbossing in de Amazone woud is 17%. Veel meer als in Suriname. We kunnen ons afvragen wat wij als volk bij kunnen dragen. Als wij de conclusie trekken dat vanwege het kleine aandeel dat we hebben er niets valt te doen, wij ons verschrikkelijk vergissen. Omdat Suriname ondanks het kleine deel dat wij uitmaken van het Amazone woud een belangrijke bijdrage kan leveren. En zeker als voorbeeld. Ik denk en ik geloof in een Suriname waarin wij de rest van Zuid-Amerika om te beginnen, maar ook de rest van de Wereld dat Suriname wel in staat is met het juist beleid en juiste attitude van ons allemaal en niet alleen de overheid. Met de juiste attitude dat Suriname één van de kampioenen voor wat betreft klimaat, milieu en biodiversiteit kan zijn”, aldus Tjong-Ahin.

Verder gaf de bewindsman aan, dat als Suriname dit punt wil bereiken wij aandacht moeten besteden aan de problemen die opgesomd zijn door de aanwezigen, Nationaal alsook Internationaal. Daarnaast staat de grondenrechten vraagstuk binnenkort hoog op de agenda van de Nationale Assemblée. Vervolgens moet er veel meer energie worden gestopt in het afbouwen van de problemen en werken aan het behoud van ons bos. 

Tjong-Ahin bedankt verder ook de NGO’s die hun bijdrage leveren, omdat hun aandacht voor onze natuur de samenleving wakker houdt. Dhr. Sleur is ingegaan op de uitspraken van minister Tjong-Ahin en vroeg daarbij ook, als de overheid een bijdrage kan leveren om de voorlichting voor het binnenland middels duurzame posters te voorzien. Dit, vanwege het feit dat er slechte bereikbaarheid is. Het leed van de samenleving in het binnenland moet verzacht worden, zegt Sleur.-.