Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Effectieve armoedebestrijding vergt onderzoek en partnerschappen

Een effectieve aanpak van het armoedevraagstuk in Suriname dient gebaseerd te zijn op wetenschappelijk onderzoek en de te ondernemen acties dienen in partnerschap te geschieden. Dit was de boodschap van minister Steven Mac Andrew van AWJ tijdens zijn interventies op het seminar “Strengthening Poverty Research, a Key to Policy” op dinsdag 11 juli 2023 in het Lalla Rookhgebouw. Het seminar is georganiseerd door de Interfaculteit for Graduate Students & Research (IGSR) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname in samenwerking met het Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) en het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNICEF). Het seminar is gehouden met de bedoeling om wetenschappelijke onderzoeksinitiatieven en resultaten met betrekking tot armoede in ons land te delen met de participanten, uiteraard met de hoop, dat dit uiteindelijk resulteert in het maken van beleidskeuzes op basis van onderzoeksresultaten.

Om tegen 2030 de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken, is volgens minister Mac Andrew, gerichte beleidsontwikkeling vereist die gestoeld moet zijn op bevindingen en aanbevelingen van uitgevoerde wetenschappelijk onderzoekingen in Suriname. Alleen op deze manier kan volgens hem de grondslag worden gelegd voor het effectief terugdringen van armoede. De minister benadrukte dat armoede zich kan uiten in diverse vormen en niet alleen financieel van aard is. Volgens hem moeten dus strategieën worden uitgestippeld, die zowel oog hebben voor het economische alsook het sociale, zoals onderwijs, gezondheid, sociale bescherming en werkgelegenheid. Hij verwees, afgezien van doelstelling 1 die het uitroeien van armoede betreft, naar doelstelling 17, die het aangaan van partnerschappen stimuleert. Volgens de minister is het aangaan van partnerschappen met stakeholders een noodzakelijke voorwaarde om eensgezind armoede aan te pakken in ons land, omdat de overheid het alleen niet zal kunnen.

Minister Mac Andrew wees zijn gehoor op het belang van het bestrijden van armoede, aangezien armoede volgens hem een ingrijpende impact kan hebben op het leven van mensen. Hij was daarom ingenomen, dat de focus ook gelegd is geworden op armoede onder kinderen, omdat volgens hem kinderen die in armoede leven op allerlei gebieden er slechter van af zijn dan niet arme kinderen. Armoede kan leiden tot een negatief zelfbeeld en mentale problemen onder jongeren, die volgens hem zich manifesteren in isolatie en gedragsproblemen. Tegen deze achtergrond motiveerde hij waarom het bestrijden van armoede voor hem de voornaamste drijfveer is bij het ontwikkelen van beleid zowel op het vlak van arbeid als op het vlak van jeugd. Hij noemde in dit verband ook prioriteitsgroepen, die bijzondere aandacht krijgen vanuit het beleid. Deze groepen, die genoemd worden in het middellang arbeidsmarktbeleid zijn vrouwen, personen met een beperking, inheemse en tribale volken en jongeren. Voor wat betreft jongeren zal de focus blijven op tienermoeders, vroege schoolverlaters en jongeren die in aanraking zijn gekomen met de justitie. Hij stelde dat al deze groepen getraind en begeleid zullen worden, zodat zij economisch weerbaar en zelfredzaam kunnen worden.

De werkgroep Armoedegrensbepaling is volgens hem niet meer weg te denken in de strijd tegen armoede in ons land. Gezien het belang van deze werkgroep wil hij dat deze getransformeerd wordt naar een vastere en permanente structuur, waardoor onderzoek naar armoede systematisch en structureel kan plaatsvinden.

Paramaribo, 12 juli 2023

Communicatie Unit        

Ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken

Minister Steven Mac Andrew van AWJ tijdens zijn toespraak op het seminar “Strengthening Poverty Research, A Key to Policy” van het IGSR in partnerschap met AWJ en UNICEF.