Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Volksgezondheid

Eerste strategisch plan ontwikkeld ter verbetering gezondheidssector in Suriname

Ter verbetering van de gezondheidssector in Suriname heeft de Raad voor Verpleging in Suriname (RaVeSu) in samenwerking met de Pan American Health Organization (PAHO) en het ministerie van Volksgezondheid de workshop genaamd “Strengthening Nursing Services in Suriname” georganiseerd. Hierbij heeft de organisatie haar eerste Strategisch Plan (SPN) ontwikkeld en overhandigd aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. De workshop heeft op 4 april plaatsgevonden in de Courtyard by Marriott.

Voorzitter Carol de Baas van RaVeSu heeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname aangegeven dat het strategisch plan bedoeld is om kwalitatieve gezondheidszorg aan te bieden aan individuen, families en gemeenschappen gedurende het levensproces. “Het belang van het SPN is dat het ons de richting helpt geven voor de komende vijf jaar”, zegt Carol de Baas. Het plan is gericht op de verschillende aspecten van ziekte, preventie, gezondheidspromotie, herstel, rehabilitatie en overlijden door een holistische interdisciplinaire benadering, die bijdraagt aan veilige zorg en een beter welzijn voor de samenleving.

Volgens minister Ramadhin is het enorm belangrijk om de punten te incorporeren in het beleid. “Wij als ministerie ondersteunen dit plan op elk gebied, maar er is nog heel veel werk te doen”, merkt de bewindsman op. De Volksgezondheidminster onderstreept dat er nog veel zaken zoals uniformiteit, werksfeer, garanties en betere communicatie nodig zijn om de verplegingssector aantrekkelijk te maken.

Het strategisch plan 2023-2028 is ontwikkeld als een belangrijk instrument voor RaVeSu om zijn kerntaken als raad voor de verpleegkundige sector in Suriname uit te voeren. “Het SPN is niet statisch maar dynamisch. De strategie welke is uitgezet moet namelijk gedragen worden”, zegt voorzitter de Baas. Het moet volgens haar vertaald worden naar de operationalisering voor draagvlak. De voorzitter is van mening dat implementatie en monitoring van eminent belang zijn voor het welslagen van het plan. Belangrijk zijn ook de prioriteiten die gesteld worden en op welke gebieden er gescoord wil worden met innovaties. Tijdens een workshop welke is gehouden voor de stakeholders zijn de zes strategische gebieden aan de orde gekomen. Het gaat hierbij om Opleiding en Professionele Capaciteit, Werkgelegenheid en Personeelsplanning, Dienstverlening en Werkomstandigheden, Leiderschap en Management, Onderzoek en Evidence- Based Practice en Beleid en Wet- en Regelgeving.