Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu

Eerste lancering Krin Birti Project in Saramacca markeert stap naar een schoner Suriname

Het Krin Birti Project, een initiatief van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) in samenwerking met het Districtscommissiariaat Saramacca, is donderdag 22 februari 2024 groots gelanceerd in Jarikaba. Lokale leiders, overheidsfunctionarissen en gemeenschapsleden kwamen samen om hun commitment aan een schoner en duurzamer Suriname te bekrachtigen.

Een inspirerende start

De lancering begon met een inspirerende video over het project, gevolgd door toespraken van prominente sprekers, waaronder:

  • Mw. Bansi-Doerga, Districtscommissaris van Saramacca
  • Dhr. Radjendrekoemar Debie, Voorzitter van de Vaste Commissie Ruimtelijke Ordening en Milieu
  • Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu
  • Z.E. Chandrikapersad Santokhi, President van de Republiek Suriname

Cruciale stap in de strijd tegen afvalvervuiling

Minister Dasai benadrukte in zijn toespraak de ernst van de afvalproblematiek en de impact van afval op de gezondheid van mens en milieu. Hij prees de samenwerking met de lokale gemeenschap in Saramacca en stelde dat het Krin Birti Project een belangrijke stap is in de richting van een schoner Suriname.

Eenheid in actie voor een beter Suriname

President Santokhi sprak over de spirituele verbondenheid tussen mens en aarde en de noodzaak om samen te werken om de schade aan het milieu te herstellen. Hij prees Suriname als voorbeeld van bosbehoud en beloofde verdere stappen te zetten naar groene energie en duurzame ontwikkeling.

De kracht van symbolen

De lancering werd gemarkeerd door de onthulling van het Krin Birti billboard en de symbolische overhandiging van schoonmaakgereedschappen door President Santokhi aan een medewerker van het commissariaat van Saramacca.

Een landelijke uitrol

Het Krin Birti Project zal in vier districten worden uitgerold: Saramacca, Commewijne, Nickerie en Paramaribo. De lancering in Saramacca is een inspirerend voorbeeld van wat er kan worden bereikt door samenwerking tussen lokale autoriteiten en de gemeenschap.

Samenwerking voor een schonere toekomst

De slogan van het Krin Birti Project, “Kon Bondru Kon na Wan Gi Wan Moro Betre Sranan”, vat de kerngedachte van het project perfect samen: eenheid in actie voor een beter Suriname. Laten we allen samenwerken om onze leefomgeving schoon te houden en te zorgen voor een duurzamere toekomst voor ons geliefde land.