Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Regionale ontwikkeling en sport

DAOB stimuleert kippenteelt in Boven – Suriname

Het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) is onlangs van start gegaan met een pluimvee project in het dorp Nieuw Aurora te Boven-Suriname en Atjoni. Bij dit project worden kippen en doksen gekweekt door dorpsbewoners voor de verkoop aan de lokale gemeenschap.

Na een selectie door DAOB zijn alvast twee gezinnen, die reeds gestart waren met kippenteelt, in aanmerking gekomen voor het project. Deze gezinnen zijn getraind in het kweken van kippen en doksen waaronder het type gaas dat gebruikt dient te worden voor een ruime en luchtige ren of hok voor de kippen en doksen, hoe groot een hok moet zijn voor het aantal kippen of doksen, het voeden van de kippen voornamelijk het aantal voer dat de kuikens nodig hebben vanaf de eerste dag tot de slachtperiode, het geven van medicijnen en welke soort medicijnen zij moeten gebruiken. Daarnaast zijn de gezinnen ook getraind in het schoonmaken van de waterbakken, het aantal keren dat de hokken schoongemaakt dienen te worden, het ontsmetten van de hokken na elke slachtperiode of nieuwe bezending kuikens.

De bedoeling van dit project is om de bewoners van het gebied te stimuleren om kippen te kweken en de gemeenschap bewust te maken om over te stappen van Amerikaanse kip naar eigen gezonde Surinaamse kip en doks. Het project wordt gecontinueerd en uitgebreid met de gemaakte winsten.

Het onder directoraat Veeteelt richt zich meer op het veeteelt gebeuren in het binnenland, zodat de bewoners zelfredzaam worden. Met de beperkte middelen stimuleert het onder directoraat veeteelt het pluimveeproject.