Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en cultuur

CCS initieert leesbevorderingsproject

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft onlangs bij de start van het leesbevorderingsproject van het Cultureel Centrum Suriname (CCS) benadrukt, dat lezen goed is voor de ontwikkeling. De bewindsvrouw vindt het belangrijk dat niet-gouvernementele organisaties zoals de Alcoa Foundation zich committeren aan sociale projecten waar de ontwikkeling van kinderen voorop wordt gesteld. 

Het CCS dat vanaf zijn oprichting een werkarm is van het MinOWC heeft de afgelopen jaren geconstateerd dat kinderen tegenwoordig het lezen niet meer leuk vinden. Dit heeft als gevolg dat het leesniveau gedaald is. CCS-directeur Nadia Becker, zegt dat het instituut niet meer kan stilzitten en toekijken hoe hedendaagse kinderen niet kunnen lezen. Er moet verbetering hierin worden gebracht, zegt directeur Becker.

De organisatie probeert middels de training leesbevordering dit probleem aan te pakken. Tijdens de training wordt aan de deelnemers handvaten aangereikt over alfabetisering, klasse management, voorbereidend lezen en het klank zuivere deel. De participanten krijgen een refreshment over hoe je kinderen van diverse leerjaren kan leren lezen. 

Het is belangrijk dat kinderen volgens een leesinstructie lezen. Lezen, spellen en schrijven gaan samen. Als die instructies niet goed gegeven zijn vanaf de kleuterklas wordt het lezen later moeilijk. Kinderen moeten na afronding van leerjaar 1 en leerjaar 2 in totaal 34 klanken kennen. Als dat niet het geval is, dan kan de leerkracht van leerjaar 3 niet vervolgen.

Minister Levens zei verder dat kinderen met plezier naar school moeten. Echter wordt vergeten dat zij ook emoties hebben en zeer gevoelig zijn als ze een rode cijfer zien dat ze van hun stuk kan halen. De bewindsvrouw gelooft erin dat kinderen de tijd moeten krijgen om zich te ontwikkelen. “Wij moeten in het onderwijs de kinderen die veel sneller kunnen helpen en de andere kinderen die wat meer tijd nodig hebben begeleiden. Het zijn kleine mensen die heel speciaal zijn. Wanneer kinderen kunnen lezen, dan kunnen zij zich zelf helpen.” 

De minister bedankte de leerkrachten voor hun inzet om de doelen van het ministerie te verwezenlijken, maar sterker nog voor het opofferen van hun vakantie voor kennisverrijking. Na de training volgt een coachingstraject, waarbij scholen een beroep op de organisatie kunnen doen voor verdere begeleiding.