Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Defensie

Bijzondere prestatie Surinaamse militairen bij Caribbean Military Academy

Eleos Peerwijk, cadet van het Nationaal Leger, heeft een bijzondere prestatie geleverd bij de Initial Officer Training Programme van de Caribbean Military Academy (CMA) in Jamaica. Hij heeft daarvoor de Overseas Sword Award in ontvangst mogen nemen uit handen van de Britse prins William. De Overseas Sword gaat naar de overzeese cadet die de beste prestatie heeft geleverd. Naast Peerwijk heeft ook de Surinaamse cadet Argilio Frankly een topprestatie neergezet. Hij kreeg hiervoor de Royal Military Academy Sandhurst Merit Prize

Belangstelling voor vervolgopleiding in de VS en of Brazilië

De opleiding bij de CMA, die van 5 april 2021 tot en met 24 maart 2022 duurde, is een eenjarige opleiding, die verdeeld is over drie fases, namelijk de junior term, intermediate term en de senior term. Naast het specialiseren op infanterie (vechten op land), hebben zij ook academische vakken genoten. Een pluspunt van onze Surinaamse cadetten was dat zij veel zaken reeds onder de knie hadden door de goede opleiding en training bij de Surinaamse Militaire Academie (SMA). Beide cadetten voelen zich vereerd dat zij hun land op waardige wijze op internationaal niveau hebben kunnen vertegenwoordigen en ze kijken uit naar nog meer studiekansen in de toekomst. De 23-jarige Peerwijk vertelt dat zijn belangstelling groot is voor een vervolgopleiding in de Verenigde Staten (VS) en of Brazilië.  “Ik wil graag in de VS studeren, aangezien het academisch niveau ook heel hoog is. Ik wil ook zien wat Brazilië te bieden heeft”, zegt Peerwijk.

Kennis CMA delen met Nationaal Leger

De 25-jarige Frankly zou graag de kennis die hij heeft meegenomen uit Jamaica willen delen met de rest van het Surinaams leger. “Er zijn heel wat dingen die wij geleerd hebben in Jamaica die goed geïmplementeerd zouden kunnen worden in het Nationaal Leger. Vooral de basic fitness standard test (BFST). Deze test wordt twee keren per jaar afgenomen in Jamaica om het leger daar fit te houden. Wie het niet haalt, ligt dan eruit. Zoiets zou goed zijn voor het Nationaal Leger, omdat wij hiermee dan die 85% die niet fit is, wel fit kunnen krijgen. Zo zijn er ook heel wat andere zaken die wij zouden kunnen delen”, aldus cadet Frankly. Ook hij kijkt uit naar meer ontwikkelingsmogelijkheden om Suriname wederom positief te vertegenwoordigen. “Het is geen individuele interest. We doen het voor Suriname”, benadrukken beide cadetten.

Investering in opleiding militairen

De afgelopen periode heeft de defensieorganisatie behoorlijk geïnvesteerd in de opleidingen voor militairen. Zo is vorig jaar ongeveer SRD 1.8 miljoen geïnvesteerd en zijn ruim 70 militairen naar buitenlandse trainingen gestuurd. Dit jaar zijn er tot nu toe al 30 militairen naar het buitenland gestuurd. Er is een hele strenge selectie geweest alvorens deze twee cadetten zijn afgevaardigd.