Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

AW&J informeert samenleving over beleidsontwikkelingen

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) heeft middels een persconferentie de samenleving geïnformeerd over de beleidsontwikkelingen van de afgelopen periode. In december 2021 heeft het ministerie haar eerste persconferentie gehouden waarbij een uiteenzetting werd gegeven over het jeugdbeleid. Minister Rishma Kuldipsingh en staf zijn tijdens deze persconferentie ingegaan op arbeidsaangelegenheden. De conferentie heeft plaatsgevonden op dinsdag 29 maart 2022.

Jimmy Belfor, directeur van Arbeid, is ingegaan op de inrichting van het ministerie en heeft kort verteld over de werkzaamheden van de afdelingen. Glenn Piroe, onderdirecteur van het onderdirectoraat Juridische en Internationale Zaken, heeft uitgeweid over de juridische zaken van het ministerie onder andere wetgeving op het gebied van seksuele intimidatie en gelijke rechten.

Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur van het onderdirectoraat Arbeidsmarkt heeft benadrukt dat als gesproken wordt over het arbeidsmarktbeleid de zaken werkgelegenheidsbevordering, werkloosheidsbestrijding en sociale zekerheid ter sprake komen. Zij heeft ook gesproken over het actief en passief arbeidsmarktbeleid. Bij het passief marktbeleid wordt er ondersteuning gegeven zonder daarvoor iets terug te verwachten, bijvoorbeeld het verstrekken van incentives aan jonge ondernemers. Bij het actief arbeidsbeleid vindt directe bemiddeling plaats van werknemers.

Ashwin Orie, regionaal hoofd van het directoraat Arbeidsinspectie, heeft namens Rowan Noredjo, Inspecteur- Generaal van het directoraat Arbeidsinspectie, updates gegeven met betrekking tot de werkzaamheden van het directoraat. Hierbij zijn ook de inspectiewerkzaamheden belicht.

Minister Rishma Kuldipsingh, heeft aangegeven dat het ministerie in het jaar 2021 van start is gegaan met de registratie van de COVID-19 steun. Het ministerie heeft de registratie reeds afgerond waarvan de uitbetalingen afgehandeld worden door het ministerie van Financiën en Planning. De minister heeft angegeven druk bezig te zijn met het moderniseren van de vacature bank, waarbij werkzoekenden in bestanden worden geplaatst en er een goed overzicht wordt gepresenteerd van vacatures. Ook heeft de bewindsvrouwe tijdens de persconferentie aangegeven dat er reeds voorstellen zijn voor minimumloon en de armoedegrens. Verder heeft het ministerie zich de afgelopen periode ook ingezet om landelijk vaktrainingen te verzorgen om steeds meer jongeren op te leiden voor de arbeidsmarkt.

 Minister Rishma Kuldipsingh aan het woord tijdens de persconferentie.

Paramaribo, 29 maart 2022

Communicatie Unit

Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken