Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

Training “Behoud van Plantgenetische Bronnen in Suriname” op het ministerie van LVV

Op woensdag 4 decemeber 2024 werd op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een training verzorgd over het behoud van plantgenetische bronnen in Suriname. Hierin participeerden medewerkers van het LVV-directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking (DLOAV) en enkele van haar stakeholders waaronder de Stichting Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS). De training maakt deel uit van een vervolgtraject van het Makandra-project, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van plantaardig uitgangsmateriaal in Suriname.

Makandra is een vraaggestuurd programma waarbij Nederland technische ondersteuning biedt aan de Surinaamse overheid. Het programma is reeds enige tijd succesvol in uitvoering. Eén van de projecten binnen dit programma is de versterking van de afdeling Landbouwkundig Onderzoek van het ministerie van LVV, wat zal bijdragen aan een beter inzicht in en controle over plantgezondheid in Suriname. 

De training over het behoud van plantgenetische bronnen is één van de activiteiten die zijn georganiseerd door Makandra, in samenwerking met het ministerie van LVV. Deze werd gefaciliteerd door Theo van Hintum van Wageningen University & Research/Centrum Genetische Bronnen Nederland (WUR/CGN), die tevens als trainer fungeerde, samen met Jerry Tjoe A Kwie van de Nationale Zaad Raad die een presentatie verzorgde in “Genesys” en Rinette Soeropawiro van LVV die een uiteenzetting hield over de actuele situatie in Suriname betreffende land- en tuinbouw en plantgenetische hulpbronnen.

Uit gedegen onderzoek is gebleken dat de plantgenetische diversiteit verloren gaat door onjuiste implementatie van strategieën voor kwaliteitsverbetering.

Belangrijke factoren hierbij zijn onder andere financiële beperkingen voor het oprichten en onderhouden van een genenbank op de lange termijn, evenals een gebrek aan duurzame samenwerking met internationale partners voor kennisdeling en capaciteitsopbouw. Middels de georganiseerde activiteiten hoopt men de kennis over het opzetten van een genenbank te versterken, evenals het behoud van lokale rassen en gewassen.

Beoogd wordt de Surinaamse overheid te adviseren over het veiligstellen van Surinaamse Plantaardige Genetische Hulpbronnen (PGR) en de vervolgstappen voor het behoud van lokale rassen. Hierbij zal de Surinaamse overheid haar verantwoordelijkheid moeten nemen door een lange termijn financieringsstrategie te ontwikkelen, in samenwerking met verschillende stakeholders. Ook wil men overgaan tot het oprichten van formele partnerschappen met internationale instellingen en het aangaan van langdurige samenwerkingsverbanden.

De deelnemende participanten engageerden zich in boeiende en diepgaande discussies, waarin zij niet alleen hun expertise en ervaringen uitwisselden, maar ook waardevolle inzichten verzamelden over het cruciale belang van het behoud van plantgenetische bronnen in Suriname. Ze erkenden de rol van biodiversiteit voor duurzame landbouw en toekomstbestendige ecosystemen.