Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Statement Z.E. Bronto Somohardjo

Statement Z.E. Bronto Somohardjo

Minister van Binnenlandse Zaken

Ter gelegenheid van de Herdenking van de Internationale dag van de Vrouw

Met als thema: “Invest in women: Accelerate progress”

8 maart 2024

“Invest in women: Accelerate progress” (vrij vertaald: investeer in vrouwen, zodat wij als samenleving sneller vooruitkomen) is het thema van de Internationale Dag van de Vrouw die jaarlijks op 8 maart wordt herdacht. Ik feliciteer een ieder, in het bijzonder de vrouwen, vandaag met deze bijzonder dag.

Het versneld investeren in vrouwen en meisjes is van belang voor het bereiken van gendergelijkheid.

Het is gebleken dat vrouwen en meisjes op diverse vlakken geconfronteerd worden met genderongelijkheden zowel in hun privé- als in het openbare leven. Ook de gevolgen van meerdere mondiale uitdagingen, waaronder de klimaatverandering en nationale uitdagingen waaronder economische terugval en daaraan gekoppeld herstel kunnen vrouwen en meisjes nog kwetsbaarder maken voor onder meer armoede, discriminatie en geweld.

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en genderongelijkheden weg te werken, moet er meer geïnvesteerd worden in vrouwen en meisjes. Door vrouwen (meer) toegang te geven tot financiële middelen kunnen ze in hun basisbehoeften voorzien, een bedrijf starten of die laten groeien.

Naast financiële middelen hebben vrouwen ook versnelde toegang nodig tot bronnen zoals informatie, technologie en natuurlijke hulpbronnen. Toegang hebben tot fatsoenlijk werk, zal hen in staat stellen betere keuzes te kunnen maken. Maatregelen zoals gelijke beloning voor werk van gelijke waarde kunnen helpen de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen te dichten, wat kan leiden tot gendergelijkheid op de werkplek.

Vrouwen besteden gemiddeld ongeveer drie keer meer tijd aan onbetaalde zorg en huishoudelijk werk dan mannen. Wanneer voorzieningen zoals zwangerschapsverlof en kinderopvang zijn gegarandeerd door met name de particulere sector, zijn vrouwen beter in staat hun tijd te gebruiken door deel te gaan nemen aan de (formele) arbeidsmarkt. Geweld thuis of op de werkplek is een schending van de rechten van vrouwen dat ook de economische participatie van vrouwen kan belemmeren.

In de afgelopen vijf jaren zijn er verschillende beleids- en wetgevende maatregelen genomen ter bevordering van de economische participatie van vrouwen in Suriname, zoals onder meer is vastgelegd in het Verenigde Naties Verdrag inzake de Uitbanning van alle Vormen van Discriminatie van Vrouwen en vertaald in de Verklaring van Beijing en het Slotdocument.

Enkele wetgevende maatregelen die zijn aangenomen zijn: de Wet Arbeidsbescherming Gezin, Wet Minimumloon, Wet Gelijke Behandeling Arbeid, Wet Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid.

Onder beleidsmaatregelen kunnen worden genoemd de installatie van de Nationale Commissie Inclusieve Arbeidsmarkt die de regering adviseert over het bevorderen van gelijke behandeling op de arbeidsmarkt en op de werkvloer en de oprichting van het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof(FVO) voor het kunnen garanderen van zwangerschaps- en vaderschapsverlof voor werknemers in de particuliere sector.

Om armoede te bestrijden en veerkracht op te bouwen zijn er verschillende nationale inspanningen gepleegd om vrouwen te versterken, zoals:

Voorlichtingsactiviteiten om het bewustzijn over gender, gendergerelateerd geweld en andere gendergerelateerde kwesties te vergroten onder verschillende doelgroepen.

Trainingsprogramma’s om ondernemerschap te bevorderen en micro-kleine en middelgrote ondernemingen te ondersteunen, ook in plattelandsgebieden, met de nadruk op inheemse en tribale gemeenschappen.

Beroepsopleidingen om de kansen van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten, zoals: 1. het project “Wroko Foe Mek Moni” dat gratis beroepsopleidingen biedt voor mensen in de leeftijdsgroep 16 – 40 jaar door heel Suriname; en 2. de beroepsopleiding in elektrische installaties voor woningen, en in gas-, water- en sanitaire installaties, waarvan vrouwen de opleiding met succes hebben afgerond.

Er zijn ICT-gerelateerde trainingen gegeven aan tienermoeders, jonge meisjes uit kindertehuizen en kwetsbare huishoudens, en aan vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld, met als doel hun kansen op fatsoenlijk werk en in de ICT-sector te vergroten.

Trainingen en informatiesessies aan boeren over verschillende onderwerpen die hen in staat moet stellen het hoofd te bieden aan de gevolgen van onder andere klimaatverandering.

Het KMO Fonds dat financieringsmogelijkheden biedt aan Kleine en Middelgrote Ondernemingen ter stimulering van ondernemerschap, innovatie, productie en productie ondersteunende activiteiten. Voorts wordt ook de concurrentiepositie en verdiencapaciteit van met name de kleine en middelgrote ondernememers versterkt.

Het versneld investeren in en versterken van alle vrouwen en meisjes kan leiden tot een meer inclusieve gemeenschap in de breedste zin des woord. Betrokkenheid van alle stakeholders is nu meer dan ooit een must bij het aanpakken van uitdagingen en genderongelijkheden voor het bereiken van nationale en internationale doelstellingen en dus een betere toekomst voor onze vrouwen en meisjes.

Het gaat u allen goed.