Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Ministerie van Binnenlandse Zaken

Somohardjo: ” … 50.000 vrouwen in Suriname een of meerdere handelingen van fysiek en of seksueel geweld hebben meegemaakt”

Tussen 25 november en 10 december 2022 wordt wereldwijd bewustwording gecreëerd voor gender gerelateerd geweld tegen vrouwen en meisjes. Deze periode staat internationaal bekend als de Sixteen Days of Activism against Gender Based Violence. De reden hiervoor is dat jaarlijks op 25 november de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen wordt herdacht, terwijl op 10 december dan de Internationale Dag voor de Rechten van de Mens wordt gememoreerd.

Met deze campagne wordt er extra aandacht geschonken aan het geweld dat vrouwen en meisjes dagelijks wordt aangedaan. Oranje is dan de kleur welke als symbool staat voor vrouwen en meisjes die ook recht hebben op een heldere toekomst vrij van geweld, net als elk ander mens. Het thema van de Verenigde Naties voor 2022 is: “Unite! Activism to end violence against women and girls!”.

Meer dan een op drie vrouwen in de wereld krijgt tijdens haar leven te maken met gender gerelateerd geweld. Helaas is in Suriname de situatie niet veel anders dan het wereldwijde 1 op 3 vrouwenbeeld. Uit resultaten van de in 2018 uitgevoerde National Women’s Health Survey, blijkt dat naar schatting ruim 50.000 vrouwen in de leeftijdsgroep van 15-65 jaar in Suriname een of meerdere handelingen van fysiek en of seksueel geweld hebben meegemaakt door hun mannelijke partners.

Statistieken van het Korps Politie Suriname van 2021 geven aan dat zeven vrouwen zijn vermoord als gevolg van partner geweld. Recentelijk is de samenleving opnieuw opgeschrikt door excessieve gedragingen van mannen jegens de vrouw die op zeer wrede wijze uit het leven zijn weggerukt.

Het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) is de werkarm van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), en is belast met onder andere bewustwordingsacties van deze internationale campagne en tracht andere partners zoals overheidsinstanties, de media, het bedrijfsleven, religieuze organisaties, vrouwen en gendergerichte organisaties ook te betrekken in de aanpak van dit vraagstuk. De gezamenlijke aanpak is in deze uitdagende tijd, waarbij de middelen steeds schaarser worden, meer dan ooit cruciaal. Het ministerie dankt hierbij eenieder die dag en nacht vrouwen en meisjes in crisissituaties een helpende hand bieden en vraagt deze toewijding voort te zetten.

Het doen van onze plicht als volk is om te strijden tegen alle vormen van geweld.