Tijdens de kranslegging bij het monument van Kwakoe, in het kader van de afschaffing van de slavernij, heeft Vice-President (VP) Ronnie Brunswijk een speech gegeven. Hij gaf aan dat de geschiedenis van de Atlantische slavernijverleden enorme psychologische trauma’s heeft toegebracht aan de bevolking van Afrikaanse afstammelingen. De naweeën hiervan zijn nog steeds voelbaar.
Op zaterdag 1 juli 2023, 160 jaar verder, pleitte de VP voor een nieuw elan onder de totale Surinaamse bevolking. In het bijzonder binnen onze afstammelingen van de tot slaaf gemaakte Afrikanen. Hij riep de aanwezigen op de emancipatiegedachte de boventoon te laten voeren in ons denken en handelen. De VP benadrukte dat verdeeldheid leidt tot mentale afbrokkeling en vernietiging van de geest. Een goede ontwikkeling die hem is opgevallen, is de manier waarop er nu wordt geschreven over het slavernijverleden en de discussies hieromtrent vanuit verschillende perspectieven. Opmerkelijk hierbij is dat het trans-Atlantische slavernijverleden, zowel in Suriname als in Nederland langzamerhand bij het breed publiek begint te leven. Volgens de VP is er de laatste jaren een gegroeid inzicht dat 1 juli – de dag van de afschaffing van de slavernij – dé dag behoort te zijn voor reflectie op de geschiedenis van Suriname en de hedendaagse deels overgeërfde problematiek in die samenleving. Alle reden om aan het historisch bewustzijn en duurzame verwerking van het slavernijverleden te werken. Dus vorm te geven aan de interpretatie en verwerking op een manier waaraan eenieder kracht kan ontlenen.
De VP feliciteerde de totale Surinaamse samenleving met de herdenking van deze bijzondere historische dag. Ook deed hij de oproep om op heden, 1 juli 2023, een start te maken met ons te bundelen.