Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

Minister Sewdien en de Indiase ambassadeur planten de kostbare Sandelhout plant

Vandaag is in de tuin van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de kostbare Sandelhout plant geplant door de Indiase Ambassadeur Shankar Balachandran en minister Parmanand Sewdien.

Het bezoek van de Indiase president, Droupadi Murmu, in verband met de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie heeft vele hoogtepunten aangetekend. De export van deze plant is verboden vanuit India, maar de Indiase president bracht twee planten persoonlijk mee naar Suriname als gift. Een van de planten is op 5 juni j.l. geplant bij het monument van Baba en Mai en de 2e plant is vandaag door de Indiase functionaris en LVV-minister geplant.

Sandelhout bomen zijn inheems in India en staan bekend om hun geurend hout, dat een warme, houtachtige geur heeft en vaak wordt gebruikt in parfums, wierook en andere aromatische producten. Het hout wordt ook gewaardeerd vanwege zijn duurzaamheid en weerstand tegen rot, wat het populair maakt voor gebruik in meubels en andere decoratieve items. Sandelhoutbomen worden in India beschermd aan strenge regelgeving om hun duurzaamheid te waarborgen. Andere soorten uit dit kostbaar plant komen nog voor in Australië en Hawaï. 

“De weersomstandigheden en bodemgesteldheid van Suriname is erg goed gelegen voor planten uit India. Dat ervaar ik zelf. Mijn president heeft deze plant, die ook een erg heilige betekenis heeft, Suriname met alle liefde geschonken. En de medicinale meerwaarde van de plant voor gebruikers heeft reeds haar kracht bewezen,” beklemt de Indiase ambassadeur.

Minister Sewdien sprak zijn dank uit aan de president van India, via de ambassadeur en is ingenomen dat er voor zijn ministerie is gekozen om de heilige, kostbare Sandelhout plant te planten.

Dit hoogtepunt werd getuigd door de directeur van het ministerie van Volksgezondheid Rakesh Gajadhar Sukul, Steve Silos voorzitter Stuurgroep Ontwikkeling Traditionele Medische Systemen Industrie in Suriname, Amrika Anroedh, ondervoorzitter en coördinator opzet Ayurvedisch Centrum in Saramacca en Joan Ilahi vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Tussen nu en zeven jaren is de plant gegroeit tot een zowat 9 meter hoge boom, met witte bloemen en van kostbaar bezit wegens haar enorme functionaliteit.