Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

LVV-minister vervangt per direct het technisch team Wakay

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vandaag per direct een technisch team ingesteld die voorlopig de reparatie,onderhoud en beheer van de pompen te Wakay zal overnemen.

Tegelijkertijd heeft de bewindsman de medewerkers van het OWMCP die belast waren  met het pompgemaal Wakay, gevraagd de plek te verlaten en zich niet meer in het gebied op te houden.

Het pompgemaal dat moet zorgen voor irrigatiewater voor de rijstsector in Nickerie sukkelt vanaf haar opstart, eind oktober 2023 met breakdowns waardoor de watertoevoer naar de rijstvelden in Nickerie wordt gestagneerd. Hierdoor is de volledige inzaai die op  32000 hectare was ingeschat niet gehaald en dreigen boeren die reeds hebben ingezaaid hun gewas te verliezen.

Dit, terwijl er de afgelopen maanden miljoenen SRD’s door het ministerie van LVV zijn uitgegeven aan reparatie van de pompen en brandstof om ze draaiende te houden. Volgens minister Sewdien zijn er genoeg bewijzen dat monteurs in dienst van het OWMCP hebben geknoeid met de aankoop van onderdelen en opzettelijk het vlot draaien van deze pompen belemmeren.

Particuliere bedrijven hebben aangeboden om voor bedragen tussen de 1 en 6 miljoen SRD de pompen te kunnen repareren. De bewindsman zegt aangifte bij de politie te hebben gedaan over de mistanden op Wakay.

Het team dat het technisch beheer van het pompgemaal Wakay nu in handen heeft staat onderleiding van, Armand Bipat power generation manager bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS) waar men reeds bekend  is met de reparatie en het onderhoud van soortgelijke motoren als in het pompgemaal Wakay.

Dit EBS team heeft als doel gesteld om binnen een week de tweede pomp te Wakay weer in gebruik te hebben en de capaciteit van de nu werkende pomp op te voeren. Het besluit van minister Sewdien om het technisch team van het OWMCP per onmiddelijk te vervangen is reeds door gecommuniceerd met president Chandrikapersad Santokhi en ook de minister van Regionale Ontwikkeling onder wie het OWMCP resorteerd.