Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

LVV/FAO/SAMAP ondersteund boeren in Marowijne met moderne landbouwmachines

Op zaterdag j.l. hebben de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Parmanand Sewdien en vertegenwoordigers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) meer dan 150 landbouw- en irrigatiemachines overhandigd aan de Coöperatieve Vereniging Apodo Farmers Association Marowijne W.A (AFAM), een Large Grant begunstigde van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP).

Met deze activiteit heeft het SAMAP-project al meer dan 6000 landbouwapparatuur, machines en diensten geleverd met een totale investering van meer dan 1,2 miljoen dollar ter ondersteuning van 156 kleine en grote projecten in alle 10 districten van het land. Deze investeringen zijn gericht op het vergroten van de Surinaamse productiecapaciteit van fruit, groenten, cassave, gember en andere niet-hout bosproducten (NTFP’s).

Minister Sewdien benadrukte het belang van uitbreiding van de investeringen tot niet alleen voor de kustgebieden, maar ook voor de gemeenschappen in het binnenand. “Ik ben blij om te zien dat alle inspanningen en investeringen van de regering van Suriname, samen met de FAO en het SAMAP-project, zich nu vertalen in zeer concrete kansen voor podosiri-boeren in het achterland van Suriname. De regering van Suriname zal deze projecten die de productiviteit zullen verhogen, de markttoegang zullen vergroten en het levensonderhoud van u en alle Surinaamse burgers zullen verbeteren, verder blijven ondersteunen,” benadrukte minister Sewdien.

Podosiri is één van de producten waarin Suriname een sterk exportpotentieel kan hebben. Momenteel wordt het grootste deel van de productie lokaal geconsumeerd, maar de handel groeit steeds meer over de grens, vooral naar Frans-Guyana toe. Volgens FAO/SAMAP is er een sterk marktpotentieel voor veel kleine boeren en verwerkers, als de kwantiteit en kwaliteit van de producten verbeterd worden.

De voorzitter van de Coöperatie AFAM, Ruudi van Cooten, sprak namens de 38 deelnemende coöperatieleden zijn dank uit aan de regering van Suriname, FAO/SAMAP en de EU. “Dit is voor ons een grote mijlpaal, omdat we allemaal weten dat het beoefenen van landbouw op onze traditionele manier, met houwers, schoffels en schoppen, ons niet zal helpen onze productie te verhogen en uit te breiden. Daarom hebben we een project met een zeer gedetailleerd businessplan ingediend bij FAO/SAMAP, waarin we duidelijk hebben aangegeven dat we deze machines nodig hebben om meer te produceren en aan de marktvraag te voldoen, zoals vermeld door de LVV-minister. Als Coöperatie AFAM garanderen wij u dat deze machines door de Coöperatie zeer zorgvuldig zullen worden beheerd en zeer effectief en efficiënt worden gebruikt. We zijn er zeker van dat dit zal leiden tot de bloei van de Podosiri -sector in Moengo,” aldus Van Cooten.

De Matching Grant Facility (MGF) is een concurrerend fonds dat eenmalige investeringssteun biedt aan in aanmerking komende boeren met sterke projecten, waarbij landbouw- en verwerkingsmachines wordt geleverd, evenals geselecteerde landbouwdiensten. SAMAP, een initiatief onder leiding van de regering van Suriname via het ministerie van LVV en uitgevoerd door de FAO, met financiering van de Europese Unie, heeft tot doel de duurzame ontwikkeling van de landbouw te bevorderen en te zorgen voor meer concurrerende en veiligere productiemethoden die de markttoegang vergroten voor groenten fruit, wortel- en knolgewassen en niet-houtbosbijproducten (NTFP’s).