Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

Landbouwers in Goede Agrarische Praktijken getraint door LVV en WUSC

Het ministerie van Landbouw,Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in samenwerking met de World University of Canada (WUSC) een 3-daagse ‘Goede Agrarische Praktijken’(GAP)-training verzorgd aan landbouwers. De training die werd verzorgd door LVV-deskundigen ging op dinsdag 1 augustus van start werd vandaag afgesloten middels een certificaatuitreiking. Landbouwers aangesloten bij de Agro Coöperatie Un Gudu Grong Njang, Shri Boomi Smart Farms, Anoep Impacts en Nene’s Healthy Agro Farm hebben middels een volle en leerrijke programma de nodige kennis opgedaan in onder meer hygiëne op het veld, toepassing van gewasbeschermingsmiddelen, herkennen en bestrijding van ziekten en plagen en traceerbaarheid.  Het ministerie en WUSC beogen hiermee de kennis en bewustwording van landbouwers te vergroten, zodat zij gericht gewassen kunnen verbouwen die voldoen aan de voedselveiligheidstandaarden om desgewenst de toegang te verkrijgen tot de exportmarkten.

Deze groep participanten is de eerste die binnen het vijfjarig project “The Sustainable Agriculture in the Caribbean (SAC) Project” van WUSC Caribbean is gefaciliteerd. Het doel van dit project is om de economische welvaart van vrouwen en jongeren te vergroten in de duurzame landbouwmarkten in het Caribisch gebied. Het SAC-project wordt momenteel uitgevoerd in Dominica, Guyana, Jamaica, Sint Lucia en Suriname. In samenwerking met LVV wil de organisatie binnen dit project nog voor het einde van dit jaar 250 landbouwers trainen in GAP met de nadruk op klimaatbestendige landbouw en duurzame landbouw praktijken.

De verzorgde GAP-training was speciaal voor de landbouwers samengesteld op basis van internationale eisen voor agrarische producten. Gezien het feit dat Suriname zich heeft gecommitteerd aan deze eisen, is het van belang dat deze training uiteindelijk door alle boeren wordt gevolgd. LVV-minister Parmanand Sewdien die de participanten tijdens de certificaatuitreiking toesprak stelt dat niet alleen exportproducten aan strenge eisen moeten voldoen maar ook de producten op de lokale markt. “Dit maakt deze training tot een must,” zei de bewindsman. De GAP-participanten waren zeer tevreden. Het was zichtbaar tijdens de sessies dat de landbouwers open stonden voor verandering. Daveni Adjako, voorzitter van Agro Coöperatie Un Gudu Grong Njang sprak namens de deelnemers haar hartgrondige dank uit aan het ministerie en WUSC. “De training was een ware eye-opener. Net wanneer je toch wel wat denkt te weten, kom je tot de ontdekking dat er je er nog lang niet bent. Vooral de basis-hygiëne conform HACCP-standaarden zijn uitgebreider dan we hadden verwacht. Mijn complimenten aan de trainer die het helder en duidelijk heeft weten over te brengen.” Zij gaf namens de deelnemers aan te smachten naar meerdere trainingen.