Paramaribo, 31 augustus 2024 – In februari 2023 werd de voorziening van brandstof aan de pomp gewijzigd. De brandstofvoorziening werd hierdoor gegarandeerd. En er zijn meer voordelen voor de gemeenschap ontstaan.
Voorheen was de brandstofvoorziening zwaar gesubsidieerd. Dit had een onhoudbare staatsschuld van ruim USD 60 miljoen opgeleverd, waarbij wekelijks schaarse deviezen door de staat gereserveerd moesten worden. Maar de schulden waren zo hoogopgelopen, dat de oliemaatschappijen de leveringen zouden stopzetten. In februari 2023 kwam er nieuw integraal beleid, met simpele, duidelijke marktregels. Iedereen heeft daar voordeel aan gehad.
Resultaten van het beleid sinds begin 2023
- Gegarandeerde Brandstofvoorziening: De brandstofvoorziening is gegarandeerd, iedereen kan vrij brandstof kopen. De consumptie (verkoop aan de pomp) is niet afgenomen.
- Sociale Ondersteuning: In de sociale ondersteuning van SRD 1.800, zit maandelijks SRD 450 tegemoetkoming voor eventuele prijsstijgingen van transport en brandstof, aan kwetsbare huishoudens. Maar de prijzen van brandstof aan de pomp zijn niet gestegen, integendeel.
- Prijsdaling Brandstof: De prijs van brandstof, die richting SRD 50 per liter ging, is naar onder de SRD 40, dit is een daling van meer dan 25%. Dit komt iedereen ten goede en helpt om prijsstijgingen te beheersen. Het draagt bij aan de prijsverlagingen van basisgoederen.
- Stabilisatie Vreemde Valuta: Het nieuwe beleid heeft de druk op vreemde valuta bij de staat verminderd, de olieleveranciers kunnen nu zelf voor hun vreemde valuta zorgen en zijn niet meer van de overheid afhankelijk. Mede hierdoor is de koers gestabiliseerd en zelfs gedaald.
- Schuldaflossing: De staat kon binnen anderhalf jaar de schuld van USD 60 miljoen terugbetalen.
- Betere Marges voor Leveranciers: Het werd mogelijk om de olieleveranciers en pomphouders recent een betere marge te geven, zonder dat de consument daar enig nadeel van ondervond.
Een belangrijk onderdeel van de prijs aan de pomp is de ‘government take’, bestaande uit belastingcomponenten en een additionele marge. Deze middelen zijn nodig om de staatshuishouding in stand te houden.
Het olie-beleid wordt ontwikkeld door experts die rekening houden met alle economische, financiële en sociale aspecten. De bepaling van de pompprijs geschiedt zorgvuldig, waarbij integraal beleid in acht wordt genomen.
Verder is belangrijk om te beseffen, dat ons land niet alleen olie consumeert, maar ook produceert. Bij elke daling van de olieprijs op de wereldmarkt – zoals nu het geval is – dalen de staatsinkomsten van Staatsolie. Hiervoor moet compensatie worden gevonden om te voorkomen dat de staatshuishouding en de economie vastlopen; een deel kan gevonden worden in de government take.