Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Kabinet van de Vice President

Bestuur Chinese stad Whenzou bezoekt Suriname

Het bestuur van de Chinese stad Wenzhou heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan Suriname. Dit gebeurde op uitnodiging van het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). De delegatie, die op dinsdag 18 juni in Suriname arriveerde, stond onder leiding van vicevoorzitter Zhang Honggou. Het doel van het bezoek was om van gedachten te wisselen over mogelijke samenwerking op het gebied van economie, handel, onderwijs, sport en investeringen, met wederzijds voordeel als uitgangspunt.

De delegatie werd bij aankomst in Suriname opgewacht door ROS-directeur Gordon Touw Ngie Tjouw en Humphrey Dundas, directeur van het Directoraat Volkscommunicatie (DVC) van het Kabinet van de Vice-President. Zij werden vergezeld door Wei Jiang, adviseur van VP Ronnie Brunswijk. Er werd een lijvig programma afgewerkt. Op woensdag 19 juni bezochten de gasten de Chinese ambassade. Vervolgens deden zij de Anton de Kom Universiteit van Suriname aan, waar Shanti Venetiaan, de voorzitter van de universiteit, hen middels een presentatie informeerde over de instelling. Beide partijen benadrukten hun interesse in samenwerking.

Er volgde ook een bezoek aan het Confucius Instituut, waarna men zich in het stadscentrum heeft georiënteerd met een stop bij Fort Zeelandia en het Onafhankelijkheidsplein. Tijdens het verblijf in Suriname zijn er in Bamboo Green Garden gesprekken gevoerd met Chinese zakenlieden. Bij deze gelegenheid waren onder meer VP Brunswijk, de Chinese ambassadeur Han Jing en ROS-minister Gracia Emanuel aanwezig. VP Brunswijk stond stil bij de band met China en prees de inzet van de Chinese gemeenschap in Suriname. Hij benadrukte dat zij een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van het land, ook op bestuurlijk niveau.

De Chinese delegatie heeft op donderdag 20 juni met minister Emanuel overleg gevoerd op het gebied van zusterstadsuitwisseling. Wenzhou is een haven- en industriestad in de Chinese provincie Zhejiang. Het bestuur van Wenzhou houdt toezicht op de uitvoering van belangrijke beslissingen en beleid; organiseert onderzoek naar stadsontwikkeling; beheert en beoordeelt officiële documenten, en ondersteunt de groei van de niet-publieke sector.