Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij

Agrofest 2024 op Barbados biedt unieke kansen voor Surinaamse agro-ondernemers

Suriname, Cuba, Guyana en Brazilië participeren aan de Agrofest 2024, die vandaag in Queens Park op het eiland Barbados van start is gegaan. Het zonnig eiland kende vandaag wat regen, terwijl bij de opening van de Agrofest 2024 de zon weer schitterde.

De Barbadiaanse minister van Landbouw, Indar Weir, opende de Agrofest 2024. ” Na de Covid-pandemie in 2019 moest Barbados weer groeien. Het ging moeizaam, maar nu in 2024 kunnen wij zeggen dat onze agro sector met 24% is gegroeit. Wij hebben aangepaste tarieven voor aankoop van water voor de boeren bewerkstelligd. Ook de leningen met banken voor boeren, hebben wij als overheid nader bekeken en versoepeld. Wij zijn open om samen te werken met de regio. Dat zien wij vandaag hier door de grote deelname van de landen in de regio,” zei de Landbouwminister in zijn openingstoespraak.

Landbouw-directeur, Jitendra Kalloe, van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is de mening toegedaan dat er unieke kansen door deze samenwerking is voor Surinaamse agro-ondernemers. Er is afzet voor export, uitwisseling van ideeën en ook de import van een andersoortig ras w.o. de Black Belly schapen zijn opties. “Wij moeten voedselzekerheid garanderen. We hebben nu op de hele wereld te kampen met climate change, echter zijn wij toch in Suriname in de betere omstandigheden om groenten en fruit te produceren en dat ook van goed kwaliteit voor de export. Er is voldoende irrigatiewater en boeren in Suriname betalen niet voor water. Dat is ook een duidelijk verschil. Ons overheid zorgt voor de infrastructuur en het water is gratis. Suriname heeft de potentie om de voedselveiligheid en voedselzekerheid te garanderen. Nu met alles wat wij zullen ervaren op de Agrofest 2024, nemen wij mee in de evaluatie om verdere stappen uit te bouwen,” laat de Landbouw-directeur optekenen.

De 25 Surinaamse agro-ondernemers hebben de bezoekers vandaag met dezelfde charme en warmte die wij kennen in ons land, ontvangen.

FAO/SAMAP heeft een ondersteunde rol ingenomen in het geheel. De unit waarin Suriname zich presenteert, staat fleurig in de kleuren groen, rood, geel en wit. De ingang is gebouwd met een perola van Taco Oso waaraan de banner van Suriname de bezoekers welkom heet. Varesh Maikoe, neemt als jonge agro-ondernemer de eerste keer deel. “De bezoekers willen erg onze fruit proeven, de dragon fruit en mangistan zijn erg in trek. Ook voor papaja en komkommer is de interesse groot. De mensen willen weten hoe onze fruit er zo mooi uitziet, wat voor variëteit die zijn en hoe het smaakt. We zijn verrast met de belangstelling,” vertelt de jonge ondernemer.

De 1e dag van de Agrofest werd in de ochtend door verschillende scholieren bezocht als een school excursiedagje. De dag loopt erg druk nu met overige bezoekers en de sfeer zit er erg in. Suriname blijkt ook niet onbekend te zijn bij de bezoekers en daarom koos de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) om voor de eerste keer zelf op de exhibitie te staan. Ganesh Laigsingh, president-commissaris van de SLM, vertelt dat vanaf december 2023 er via Georgetown vluchten vanuit Suriname naar Barbados worden uitgevoerd. Luchttransport van groenten en fruit is een van de diensten die de SLM ook biedt aan de boeren. Dus samen met LVV aan de Agrofest 2024 participeren,  was voor de SLM ook een mooie bekendheid geven aan eventueel de toerisme sector.

De beurs is vandaag begonnen en duurt tot en met zondag.