Op 23 september 2022 hebben het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) in samenwerking met organisaties uit de private sector en de Multi-stakeholder Waardeketen Platformen Cassave en Fruit en Groenten Export, een dialoog gefaciliteerd met meer dan 40 landbouwers, verwerkers en exporteurs uit verschillende sectoren om kansen te bespreken voor de export van agrifood vanuit Suriname naar markten in Barbados en Trinidad en Tobago.
Van 17 tot 22 augustus 2022 leidde het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een delegatie van overheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers van de particuliere sector in een handelsmissie naar Barbados en naar het Agri-Investment Forum in Trinidad en Tobago, om marktkansen verder te verkennen voor landbouwproducten uit Suriname.
Na officiële bijeenkomsten, onder meer met vertegenwoordigers van grote bedrijven en kopers, deelde minister Sewdien mee dat beide markten een groot potentieel bieden voor Surinaamse producten en dat er politieke wil is om de huidige beperkingen aan te pakken en te zoeken naar efficiëntere mechanismen voor betere handelsfacilitatie tussen Suriname en die markten. Er is echter veel te doen in huis om de kwantiteit, kwaliteit en duurzaamheid van producten te vergroten om echte voordelen voor de Surinaamse agro-exportsector te garanderen.
“Het was een voorrecht om met minister Sewdien op de handelsmissie van Barbados mee te reizen, de dialoog voort te zetten en verdere acties te ondernemen om de markttoegang tot bepaalde landen in de regio, zoals Barbados en Trinidad, te verbeteren. Hoewel we de uitdagingen erkennen waar we als sector voor staan, begrijpen we ook onze sterke punten om deze uitdagingen samen te bundelen en aan te pakken, zodat de export naar de regio kan groeien en uitbreiden”, aldus Nitesh Ramlakhan van Kwatta Cooperatie en omliggende streken.
De leden van de delegatie die landbouwbedrijven vertegenwoordigen, zoals cassaveproducten, verse groenten en fruit en andere bosbijprodukten, constateerden op het Agri-Investment Forum in Trinidad dat consumenten over het algemeen werden aangetrokken door de smaak van Surinaamse producten, maar ook de verpakking, etikettering en algemene presentatie liggen ver achter bij andere vergelijkbare producten in de veeleisende Trinidadiaanse markt.
“De ervaring in Trinidad was er één die ons niet alleen confronteerde met de realiteit van marktvereisten zoals fytosanitaire regelgeving, maar ook met de kwantiteit en kwaliteit die wordt verwacht, aangezien consumenten nu meer bewust zijn van gezondheidsvoordelen”, zegt Ellen Ligteringen van Tan Bun Skrati NV, die ook enkele bedrijven in de chocolade-industrie in Trinidad bezocht om allianties te vinden”.
Er was veel vraag van bezoekers van het Agri-Investment Forum en Expo naar de Kruidenthee en poeders van Erna’s Garden, de chips en andere snacks van Tropical Pride Chips Factory N.V. en de 100% chocoladerepen van Tan Bun Skrati NV. Ook de kaaskoekjes van “Smullies” en de gedroogde pruimensnoepjes van Soeng Ngie en Co. waren in het bijzonder interessant, merkte de delegatie van landbouwbedrijven op.
Belanghebbenden die deelnamen aan het kennisuitwisselingsevenement georganiseerd door FAO/SAMAP, zijn ervan overtuigd dat ondanks de regionale markten dichterbij zijn, zij logistiek minder toegankelijk zijn. Tenzij er maatregelen worden genomen, zowel door de publieke als de particuliere sector om deze beperkingen te overwinnen, kunnen de regionale markten net zo moeilijk toegankelijk blijven als andere markten in Europa.
Deelnemers hebben besloten om ervaringen te blijven delen, maar structureel onder de paraplu van de Waardeketen Platformen Cassave en Fruit en Groenten Export om verder actie te ondernemen en de knelpunten als onderdeel van de export structureel aan te pakken en de export stapsgewijs te vergroten.
Het evenement werd afgesloten met een expositie van verse producten en produkten met toegevoegde waarde die werden tentoongesteld op het Agri-Investment Forum and Expo in Trinidad. Genodigden kregen de kans om te netwerken en ook business-to-business gesprekken te voeren.
SAMAP is een initiatief van de Regering van Suriname onder leiding van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en wordt uitgevoerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) met middelen van de Europese Unie (EU). Het belangrijkste doel is om de duurzame ontwikkeling van de landbouw te versterken door middel van een meer concurrerende en veiligere productie die de markttoegang voor groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en bosbijproducten zal vergroten.