Deskundigen van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) verzorgden een training georganiseerd door het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) in samenwerking met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Meer dan 40 landbouwers, producenten, agrarische bedrijven, coöperaties en functionarissen van de ministeries van LVV, EZOTI en ROS namen deel aan een interactieve 4-daagse trainingsworkshop die werd gehouden van 12 tot en met 15 oktober 2022 op LVV.
Deze training was meer dan een opfrisser en bood belanghebbenden de gelegenheid om belangrijke concepten van waardeketenontwikkeling opnieuw, maar dit keer meer interactief en adaptief te leren. Hierbij werden ook verschillende benaderingen besproken voor bedrijfsmodellen die toepasselijk zijn voor het functioneren van de waardeketen. De training was opgebouwd uit praktijkvoorbeelden en ervaringen die door de FAO in andere landen zijn geïmplementeerd.
“Vaak zijn de trainingen die worden gegeven meer theoretisch, maar in deze vier dagen hadden we praktische en dynamische sessies waardoor ik nu beter begrijp hoe waardeketens werken en waarom het zo belangrijk is voor een agribusiness om samen te werken met alle belanghebbenden om de productie in de cassavesector te transformeren. Ik ben me er meer dan ooit van bewust dat veel van de problemen die we hebben in de landbouwsector in Suriname daadwerkelijk kunnen worden opgelost, als we een langetermijnvisie, een plan en de toewijding hebben om van boer tot bord samen te werken,” zei de directeur van Tropical Pride Chips Factory NV, tevens voorzitter van de Cassave Waardeketen Platform Stuurgroep.
De training in waardeketenontwikkeling: van analyse tot implementatie, was gericht op bedrijfsvoorbeelden, en deelnemers deden ervaring op met nieuwe bedrijfsmodellen om op een efficiëntere manier winst te maken.
“Het begrijpen van de marktvereisten en behoeften, de voorkeuren van de consument, en het organiseren van de productie om producten van hoge kwaliteit op een duurzame manier te leveren, is iets dat onze landbouwbedrijven constant moeten doen, maar we slagen er niet in om dit te bereiken omdat onze bedrijven gewend zijn om in isolatie te werken en alleen te kijken naar resultaten op korte termijn. We hebben een mentaliteitsverandering nodig en dat heb ik in deze training geleerd,” aldus de CEO van Tan Bun Skrati NV.
De directeur van Landbouw, Soedeshchand Jairam, benadrukte het belang van moderne landbouwbedrijven die werken in win-win-partnerschappen waarbij de publieke sector de voorwaarden voor het bedrijfsleven mogelijk maakt door middel van regelgeving, beleid en standaarden, terwijl de particuliere sector investeert in technieken om de kwantiteit en kwaliteit van de productie te verbeteren waarbij de landbouwers goede landbouwpraktijken moeten toepassen. “Een echte dialoog tussen de publieke en private sector om de knelpunten in de waardeketen aan te pakken is mogelijk als we in platformen werken, zoals LVV werkt met het rijstplatform in Nickerie. In samenwerkingen met SAMAP, de FAO en de landbouwer kunnen er betere resultaten worden bereikt in de agribusiness,” zei de Landbouw-directeur.