Zorgdeskundige Mirza Idu van het Diaspora Medisch Team zegt dat de nieroperaties in het St. Vincentius Ziekenhuis volgens internationale standaarden zullen geschieden. Hij gaf voorafgaand aan de opening van de kliniek voor niertransplantatie middels een presentatie een uiteenzetting van aspecten die gepaard gaan met nieroperaties. Hij noemde als belangrijk voordeel dat een nierpatiënt van 30 jaar, door middel van dialyse een levensverwachting heeft van nog 15 jaar. Met behulp van een transplantatie komt er een verlening van twintig jaar erbij. “Na een operatie van twee uur geef je zo een patiënt een extra levensverlenging van 20 jaar.”
Belangrijk bij de operaties zal zijn dat de donor zo snel als mogelijk hersteld, vandaar dat er middels kijk operaties te werk zal worden gegaan. De zorgdeskundige zegt dat veiligheid van ultiem belang is voor de specialisten, omdat het gaat om iemand die volledig gezond is. “De ingreep moet zo beperkt mogelijk worden gehouden, omdat de persoon er geen enkel lichamelijk voordeel aan heeft. Zo iemand heeft alleen psychologisch voordeel dat iemand anders wordt geholpen.”
Ook is hij ingegaan op risico’s die mogelijk gepaard kunnen gaan met de transplantaties. In een uiteenzetting geeft hij aan dat centraal staat dat de cliënt kwalitatief goede zorg tegen een zo laag mogelijke prijs krijgt. De zorgdeskundige zegt onderdeel te zijn van een team dat jaarlijks ongeveer tweehonderd niertransplantaties uitvoert. “De helft daarvan is afkomstig van levende donoren. We zijn werkzaam in een stad waar er heel veel mensen van Surinaamse origine woonachtig zijn. Wij als transplantatie team hebben behoorlijke ervaring opgedaan ten aanzien van transplantaties bij mensen van Suriname origine”, aldus de gezondheidstopper. Het project geniet de volle ondersteuning van zijn collega’s. Het Diaspora Medisch Team is samen met het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, Academisch Ziekenhuis Paramaribo en SVZ betrokken bij de opzet en bedrijfsvoering van de kliniek.