Na de Haïtiaanse revolutie o.l.v. Toussaint L’Overture en Dessalines werd de onafhankelijke republiek Haïti uitgeroepen in 1804, de eerste vrije zwarte republiek in de wereld. De nieuwe onafhankelijke republiek was een doorn in het oog van de grote Europese landen, omdat zij het land zagen als een slecht voorbeeld voor hun koloniën. Economische en politieke tegenwerking van Europese landen, natuurrampen, burgeroorlogen en vele couppogingen leidden tot een verarmd land. In 1994 vroeg de toenmalige president, Bertrand Aristide internationale hulp bij de VN vanwege de grote onrust in het land. De VN Veiligheidsraad voerde toen Operatie Peace Enforcement uit met als doel stabiliteit en veiligheid te waarborgen in Haïti. Samen met de lidlanden werd er een multinationale troepenmacht gevormd die de United Nations Mission in Haïti (UNMIH) werd.
Suriname Military in Haïti (SUMHA)
De toenmalige Regering gaf toestemming voor de deelname van Surinaamse militairen en politieagenten.
Periode: 11 april – 18 november 1995
Suriname nam deel onder de naam Suriname Military in Haïti (SUMHA) met een sterkte van 02/05/24. Het was een multifunctionele eenheid bestaande uit de Infanterie, Genie, MP, Verbindingen en administratie o.l.v. Kapitein Udo Kranenburg. De politie-eenheid belast met politionele taken stond o.l.v. Inspecteur Beck. Suriname opereerde samen met de Nederlandse missie in de plaats Jacmel in het kamp Bon Kote. De taken waren onder andere:
* Uitvoeren van patrouilles
* Begeleiden van humanitaire konvooien
* Bewaken van stembureaus
De Surinaamse militairen moesten voldoen aan de volgende eisen: beschikken over basis militaire vaardigheden, kennis van civiel militaire operaties, bekend zijn met de VN en de Engelse taal machtig zijn. De (voorbereidingen? Lessen?) duurden 4 maanden en bestonden uit trainingen te BBZ, theoretische en praktische lessen in Nederland, Curaçao en Aruba, lessen Frans en lessen over de geschiedenis van Haïti. Zowel de toenmalige minister van Defensie, Gilds als de toenmalige bevelhebber, Kolonel Glenn Sedney brachten een bezoek aan de missie op Haïti.
Aan het eind van de missie kreeg Suriname een positieve beoordeling van de VN. Kapitein Kranenburg kreeg een certificaat voor zijn getoond leiderschap tijdens deze missie.
Bron: DEFENSIE INFO, EDITIE #23.