Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Wijken in Ontwikkeling voert wetenschappelijk onderzoek uit in Flora B

Helmut Gezius, deskundige community development

De presidentiële werkgroep Wijken in Ontwikkeling (WIO) start binnenkort met een wetenschappelijk buurtonderzoek in Flora B en omgeving. Het doel hiervan is om data te verzamelen voor het formuleren van beleid op verschillende gebieden. Zo “legt Judith Wijngaarde, secretaris van de werkgroep uit. Orlando Philip, oprichter én voorzitter van de Stichting Algemeen Buurtwerk Flora B en Omgeving (ABUFLO) verwelkomt het onderzoek. “Als dingen wetenschappelijk onderbouwd zijn, heb je de ruimte om zaken in orde te krijgen”, zegt hij. ALBUFLO beschikt volgens Philip over een jong, sterk en dynamisch team dat klaarstaat om het project te ondersteunen.

Helmut Gezius, deskundige in community development, is belast met de uitvoering. De richtingscoördinator Sociologie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, spreekt van een baseline study. “Ik ben door WIO benaderd vanwege diens behoefte aan data voor activiteiten die men wil ontplooien in Flora B, teneinde de bewoners te ondersteunen in hun ontwikkelingsinspanningen.” Een baseline study is nodig om te achterhalen wat de huidige situatie en behoefte zijn in een gemeenschap, in dit geval Flora B. “Als dit is vastgesteld middels onderzoek, dan hebben organisaties die ondersteuning willen geven aan buurtbewoners, buurtorganisaties of de WIO, meer houvast omdat de activiteiten kunnen plaatsvinden op basis van data die op wetenschappelijk verantwoorde wijze is verzameld.”

Het onderzoek zal huis-aan-huis geschieden. Nagaan zal worden wat de capaciteiten, urgente en minder urgente problemen van de mensen zijn, en welke oplossingen ze zelf kunnen bijdragen. Gezius zegt dat een baseline study heel breed is. In dit geval zullen alle huishoudens betrokken worden, voornamelijk om een totaalbeeld te krijgen. Er zal een team van enquêteurs worden ingezet, alsook leden van WIO met ondersteuning van ALBUFLO. De resultaten van zo’n onderzoek zijn volgens de deskundige voor ongeveer vijf jaar bruikbaar. Verder zegt hij dat de baseline study staat en valt met de participatie van de buurtbewoners. Zij zullen daarom zodanig gemotiveerd worden om mee te doen.

Judith Wijngaarde, secretaris Wijken in Ontwikkeling

WIO-secretaris Judith Wijngaarde zegt dat de werkgroep hij haar installatie twee hoofdopdrachten heeft meegekregen, te weten: duurzame armoedebestrijding inclusief zelfredzaamheid, en het bevorderen van de leefbaarheid in de wijken. Ze vertelt dat er veel onderzoek is gedaan en gesprekken zijn gevoerd om te komen tot een profiel van de groep waarvoor er iets gedaan moet worden. Er bestaat een nauwe samenwerking met de Stichting Rumas en men is vooral in achterstandswijken actief. Deze buurten kennen voornamelijk Afro-Surinaamse bewoners, met veel alleenstaande moeders, tienermoeders, drop-outs, hangjongeren, jeugdcriminaliteit, zwervers, drugsverslaafden, dak- en thuislozen.

Orlando Philip, voorzitter ALBUFLO

Wijngaarde noemt het programma de eerste aanzet om problemen zoals tienerzwangerschappen en intergenerationele armoede te stoppen. “WIO zet zich in voor de leefbaarheid in de wijken.” De baseline study is het hoogtepunt in de activiteiten van de presidentiële werkgroep. Wetenschappelijke data is volgens het bestuurslid van belang om heel specifieke projecten uit te voeren. Daarnaast is de data dan ook beschikbaar voor de overheid, politie, volksgezondheid of onderwijs. De bedoeling is begin volgende week te starten, en het onderzoek zal ongeveer twee maanden duren. De resultaten zullen getoetst worden aan het programma van WIO, en waar nodig zal dit bijgestuurd worden. De bedoeling is eenzelfde baseline study uit te voeren buiten Paramaribo, zo is Coronie al in beeld gebracht.

 

Meer nieuws