Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Wereld Geestelijke Gezondheid Dag

Jaarlijks wordt Wereld Geestelijke Gezondheid Dag herdacht op 10 oktober en dit jaar komt het voor in een periode waarbij er heel wat veranderingen zijn ten gevolge van de COVID-19 pandemie. De afgelopen maanden hebben veel uitdagingen met zich meegebracht, ook in Suriname. Bijvoorbeeld de (partiële) lockdowns, het feit dat bedrijven, ondernemingen en scholen gesloten waren en mensen geen fysieke sociale contacten konden onderhouden, hebben een impact gehad op de geestelijke gezondheid van de samenleving.

De focus van Wereld Geestelijke Gezondheid Dag voor dit jaar is het vergroten van investeringen binnen de geestelijke gezondheidszorg. Het is te verwachten dat de behoefte aan hulp op het gebied van de geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning zal toenemen door de situatie waarin we nu leven. In het kader hiervan zal de afdeling Non-Communicable Diseases op het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg van het Ministerie van Volksgezondheid, met ondersteuning van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), de Caribische communicatiecampagne “Stronger together” lanceren (“Look, Listen and Link”). De campagne is in de maand juli 2020 gelanceerd door de PAHO en de Caribische Ontwikkelings Bank (CDB) om stigma reductie teweeg te brengen bij hulpzoek gedrag van mensen en voor het aanmoedigen van de geestelijke welzijn en manieren om ondersteuning te bieden. Voor Suriname zal het campagnemateriaal (geschreven en video) vertaald worden en het liedje zal aangepast worden in het Sranan (“Luku, Arki, Yepi”).

Drie belangrijke begrippen van de campagne zijn:

        “Look, Listen and Link”

–          Look (= Kijk; Luku)

Kijk verwijst naar de beoordeling van de huidige situatie.

–          Listen (= Luister; Arki)

Luister verwijst naar de manier waarop een gesprek gestart moet worden. Luisteren en aandacht besteden zijn van belang.

–          Link (= Help; Yepi)

Help verwijst naar de manier waarop we anderen moeten ondersteunen door gebruik te maken van de verkregen informatie.

Vooral in deze periode van de COVID-19 pandemie moeten wij naar elkaar kijken, luisteren en elkaar ondersteunen. Het Bureau voor Openbare Gezondheidzorg/het Ministerie van Volksgezondheid vraagt de samenleving om elkaar te helpen, omdat wij samen sterk staan. Zo gauw het campagnemateriaal beschikbaar is in Suriname, zal men het via de diverse tv en radio stations kunnen zien en beluisteren. En daarom zeggen wij alvast:

“De klari fu luku arki en yepi, bikasi makandra un ab’ moro krakti!”.

 

 

 

Meer nieuws