Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Vierde grote olievondst in Surinaams kustgebied

“Ik ben ontzettend blij. Dit betekent dat wij nog meer van zulke momenten krijgen. Voor Suriname is dit fantastisch.” Zo reageert Staatsolie-directeur Rudolf Elias op het nieuws over een vierde olieput. De oliemaatschappijen Petronas en ExxonMobil hebben de vierde grote olievondst in het Surinaamse kustgebied gedaan. Petronas Suriname E&P B.V. (PSEPBV) heeft op vrijdag 11 december 2020 melding gemaakt van de ontdekking na het succesvol boren van de Sloanea-1 exploratieput, in Block 52.

Wat deze vondst ook bijzonder maakt voor directeur Elias is dat deze put niet ligt in Blok 58, waar de eerdere ontdekkingen werden gedaan. De Staatsolie-topman zegt vervolgens dat het ongebruikelijk is dat er zo kort achter elkaar vier olievondsten worden gedaan. Hij zegt met volle overtuiging positieve verwachtingen te hebben over de ontwikkelingen in het Surinaamse offshore gebied. “Er zijn een aantal bedrijven bezig boringen te verrichten.” Ten aanzien van de olieput Kes Kesi, alwaar Total en Apache boringen verrichten, zegt directeur Elias dat het mogelijk in januari of februari 2021 bekend zal zijn wat er daar is. Ook zal er naar verwachting voor het einde van volgend jaar resultaat binnen zijn van boringen bij drie andere exploratieputten.

De Staatsolie-topper roept wederom alle stakeholders om de ontwikkelingen op het gebied van de offshore oliesector niet op hun beloop te laten. Hij doelt daarmee op het formuleren van beleid en het ondernemen van acties om ervoor zorg te dragen dat Suriname optimaal profiteert van de ontwikkelingen binnen de sector. Belangrijk is volgens hem ook het aspect van het verduurzamen van de economie met kapitaal dat zal voortvloeien uit de verdiensten van de sector. Hij juicht vervolgens het initiatief toe, dat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, op zich heeft genomen om de maatschappelijke discussie op te starten hoe om te gaan met deze ontwikkelingen.

De Staatsolie-directeur feliciteert de samenleving met de vierde olievondst en ook 40 jaar Staatsolie. Verder bedankt hij de samenleving voor het vertrouwen gesteld in Staatsolie en de ondersteuning.

Meer nieuws