Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Vertegenwoordigers buigen zich over grondvraagstukken Saramacca

Een delegatie onder leiding van DNA-lid Mahinder Jogi heeft bij minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer aandacht gevraagd voor de aanpak van grondvraagstukken in Saramacca. Onder andere DR- en RR leden en vertegenwoordigers van het ministerie hebben ook geparticipeerd aan deze meeting. De meeting heeft plaatsgevonden op 8 oktober 2020 op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer.

Gezien het ministerie te kampen heeft met een tekort aan grondinspecteurs, alsook voertuigen om grondinspecties uit te voeren, heeft de delegatie aangeboden voertuigen in te zetten. “Om zodoende het werk te versoepelen en het proces te versnellen. Het is een heel mooi model om zaken gedaan te krijgen”, aldus de minister. Zij zegt ingenomen te zijn met de toegezegde ondersteuning van de delegatie.

Zij zegt dat haar ministerie er alles aan doet om het grondbeleid zo transparant mogelijk te maken voor de samenleving. Vanuit het DNA-lid en de overige vertegenwoordigers van het district is een model voorgesteld om efficiënt grondvraagstukken op te lossen. De DR- en RR leden hebben aangeboden hun eigen vervoer in te zetten ten behoeve van de grondinspecties.

Er zijn heel veel mensen in Saramacca die nog een beschikking moeten krijgen. Er zijn mensen van wie het erfpachtrecht vervallen is en waarbij conversie moet plaatsvinden naar grondhuur. Er zijn een heleboel mensen die wachten op instanties voor verdeling van hun terrein ten behoeve van hun kinderen. Er zijn een aantal rechtszaken die lopen. Er zijn projecten geïnitieerd en niet afgerond. Jogi zegt dat hij en de overige delegatieleden de problemen in het veld kennen en van oordeel zijn dat er niet speciaal op de minister gewacht moet worden om problemen op te lossen.

Jogi zegt dat de delegatie momenteel over een bestand beschikt van minimaal duizend personen die wachten op hun grondbeschikkingen. De parlementariër zegt dat het gesprek naar tevredenheid van alle partijen is verlopen. Er zijn werkafspraken gemaakt over hoe de samenwerking voort te zetten. “Het ziet ernaar uit dat de problemen van Saramacca binnen afzienbare tijd opgelost zullen worden.”

Meer nieuws