Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Verscherpte maatregelen niet om samenleving te pesten

De verscherpte maatregelen die door de regering zijn aangekondigd houden geenszins in dat de samenleving gepest wordt maar dat die juist bedoeld zijn om het COVID 19 virus terug te dringen. Het toenemende aantal besmettingen baart het kabinet Santokhi/Brunswijk enorm veel zorgen. Die bezorgdheid heeft het staatshoofd tijdens een persconferentie op woensdag 19 augustus geuit.

Terwijl de regering bezorgd is zijn delen van de samenleving dat juist niet, zei het staatshoofd. Volgens de president is gestart met beheersing en tegelijkertijd is gewerkt aan normalisatie. Daarbij is het beleid gericht op eigen verantwoordelijkheid van de burger. Niet alle delen van de samenleving houden zich hieraan. Men gaat gewoon door met feesten en andere bijeenkomsten met als risico verdere verspreiding, merkte de president op. De Raad van Ministers is op woensdag 19 augustus bijeengekomen om de situatie verder aan te scherpen.

Volgens het staatshoofd blijkt de situatie uit de rapportage die hij heeft gehad, alles behalve rooskleurig is. Alle mortuaria raken overvol. De koelfaciliteiten zijn niet meer in staat alle ontzielde lichamen op te vangen. Met medewerking van de procureur-generaal wordt er naar oplossingsmodellen gekeken binnen de wet en regelgeving een oplossing. Het staatshoofd betreurt het dat dit nu gaande is. Ook de quarantaine faciliteiten stromen vol en er is bijna geen capaciteit meer is vanuit de zorg. De reguliere gezondheidszorg loopt ook gevaar. De regering heeft op basis daarvan besloten om in te grijpen. De nadruk zal gericht zijn op de sterke bewustwording. Goede communicatie met alle lagen en voornamelijk de kwetsbare groepen zullen opgevoerd moeten worden.

Minister Amar Ramadhin wenst de medische zorg te garanderen. De maatregelen zijn noodzakelijk omdat andere diensten uitgeput raken. Momenteel is men drukdoende alle medisch personeel en deskundigen te mobiliseren om de zorg te garanderen. Er is genoeg testcapaciteit, de situatie nog beheersbaar. De bewindsman waarschuwt dat besmetting snel plaatsvindt maar moet er alles aan gedaan om verdere toename in te dammen. ‘’De samenleving speelt daarbij een belangrijke rol. Geef ons zorgsysteem wat ruimte. Het is zeer kritisch’’, stelt de minister. De regering zal de situatie goed in de gaten houden en indien verscherping nodig is zal de regering dat gelijk door zal communiceren met de bevolking.

Meer nieuws