Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Update Outbreak Management Team 10 november 2020

Landelijk is het aantal nieuwe COVID-19 besmettingsgevallen de afgelopen weken verder gedaald. We kunnen nu spreken van sporadisch/cluster besmettingen en door PAHO/WHO is aanbevolen dat we nu terug naar code oranje of zelfs geel zijn. We moeten echter alert blijven aangezien meer dan 90% van onze bevolking nog geen immuniteit heeft tegen het coronavirus. Met andere woorden: een grote uitbraak zoals in Europa gaande is, kan Suriname overkomen als de bevolking de maatregelen niet meer naleeft.

Zo was er de afgelopen week een cluster van besmettingen in een visverwerkingsfabriek waarbij 12 arbeiders besmet zijn geraakt. Deze clusterbesmetting is onder controle gebracht door het BOG.

De dalende trend in het aantal nieuwe covid gevallen laat zien wij ons over het algemeen goed houden aan de covid-19 preventie protocollen voor transport, werk, sport en recreatie etc. en aan de landelijk afgekondigde maatregelen.

Het in quarantaine zetten en houden, met name voor reizigers uit Nederland blijft problematisch: men kan/wil niet naar een zelf betaald quarantaine hotel of thuisquarantaine met zelf betaalde bewaking. Dit heeft tot gevolg dat het BOG niet in staat is om de grote aantallen reizigers te controleren. Het gevaar voor de import en ongecontroleerde besmettingen in Suriname is dus erg reëel aan het worden.

De bevolking wordt derhalve opgeroepen om ook mee te helpen met het scherpe toezicht op familieleden die reizigers zijn uit gebieden waar de COVID-19-transmissie hoog is (Nederland, andere Europese landen, USA). Deze mensen moeten thuisblijven gedurende 10 dagen na aankomst, mond- en neuskap op houden en afstand houden. Het houden van grote (dans) feesten is vooralsnog verboden. Vooral in aanwezigheid van mensen die pas zijn teruggekeerd uit landen waar de covid-19 overdracht hoog is (Nederland, USA) kunnen dergelijke feesten ‘mass-spreading events’ worden voor het corona virus.

Wij geven mee dat op zeer kort termijn het luchtruim partieel wordt opengesteld. Het OMT volgt de infectietrend op de voet en zal altijd de volksgezondheid beschermen. Het OMT zal de huidige gunstige COVID-19 situatie niet uit handen willen geven, onder geen enkele voorwaarde! Daarom juist wordt er een dringende oproep gedaan aan de samenleving, m.n. het reizend publiek om zich strikt te houden aan de voorgestelde voorwaarden.

De afgelopen week zijn door het Chinese bedrijfsleven ruim 300 pakken (scrubs) gedoneerd ten behoeve van verpleegkundigen van de ziekenhuizen. Ook zijn er 5 beademingsmachines geschonken door het bedrijf DP World.

Deze week is een grote bezending COVID-19 antigeen sneltesten overhandigd door de vertegenwoordiger van de PAHO aan het ministerie van Volksgezondheid. Deze testen geven binnen 30 minuten reeds een uitslag en er komt geen laboratorium aan te pas. Deze snel testen kunnen niet gebruikt worden voor mensen die geen klachten hebben. Tevens zijn er 76.000 PCR testkits door de PAHO aan Suriname geschonken. Echter, blijft het tekort aan lab disposables een wereldwijd probleem en ook Suriname ervaart tekortkomingen door dit tekort.

De eerste bezending van de Nederlandse donatie aan COVID-19 hulpgoederen namelijk 18 beademingsmachines zijn deze week gearriveerd in Suriname. Met deze donaties wordt onze gezondheidszorg verder ondersteund om het hoofd te kunnen bieden aan een eventuele stijging van het aantal besmettingen. Echter: voorkomen is beter dan genezen. De bevolking wordt derhalve dringend opgeroepen zich te houden aan de maatregelen.

De groeiende lijst aan COVID-19 preventie protocollen is te vinden op de vernieuwde website van het BOG (http://www.bogsuriname.com.)

Meer nieuws