Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Transparantie en soepele afhandeling door nieuw digitaal systeem GBB

Om transparantie en een soepele afhandeling op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) te waarborgen, wordt er hard gewerkt aan het ontwerpen van een digitale database. Deskundigen die hieraan werkten, presenteerden op dinsdag 28 mei het nieuwe systeem aan president Chandrikapersad Santokhi. GBB- algemeen directeur Siew Ramsukul, de directeur Ricardo Vreden en de voorzitter van de Conversie Unit, Chris Calor waren deelgenoot van de bijeenkomst op het Kabinet van de President.

Al sinds 2020 heeft men de intentie om op het ministerie van GBB een makkelijkere werkwijze te introduceren die zorgt voor verduidelijking. De huidige werkwijze leidt tot een moeilijkere opvolging en tot dubbele uitgaven. Directeur Ramsukul merkte op dat men voorheen niet wist wat er met de aanvraag gebeurde na indiening. Daarnaast kost het veel tijd en moeite om de status van de aanvraag te achterhalen, omdat men met kopieën van aanvraagbewijzen moet werken om geholpen te worden. Sindsdien is er hard gewerkt aan het afwegen van mogelijkheden. De uitkomst hiervan is een digitale database van ingediende grondaanvragen geworden. Met dit systeem kunnen mensen online de status van hun aanvragen door benodigde bestanden slechts te uploaden op de website. Door de aanwezigheid van een backoffice team op de achtergrond zal het ministerie in staat zijn om niet alleen vlotter af te handelen, maar ook om nauwkeurige inventarisaties te maken. Ook bevordert dit systeem transparantie en tijdsbesparing voor de burger en vermindert het de kans op fouten en fraudegevallen.

Gezien de meerderheid van de bevolking redelijk goed met technologie kan omgaan, is dit volgens Calor gebruikersvriendelijk. Indien iemand niet technisch onderlegd is, kan diegene worden geholpen door derden of door ambtenaren op het domeinkantoor. Deze database is vooralsnog niet toegankelijk voor het publiek, maar is voor een groot deel af. Dit komt doordat er nog wat werk te verrichten valt aan de database. Het staatshoofd heeft hen aangemoedigd om de website zo gebruikersvriendelijk te maken dat deze niet alleen via een computer, maar ook via een mobiele telefoon kan worden benaderd. Ook stelde hij voor om te kijken naar mogelijkheden voor een applicatie. Naast de bereikbaarheid moet volgens het staatshoofd ook de mogelijkheid worden geboden om geheel nieuwe grondaanvragen in te dienen via de website. Volgens Calor zal dit systeem naar schatting over ongeveer drie weken worden afgerond.

Meer nieuws

Positieve vooruitzichten bij 4e CARICOM-Spanje meeting

Positieve vooruitzichten bij 4e CARICOM-Spanje meeting De 4de vergadering van de CARICOM-Spanje Gezamenlijke Commissie, vond in hybride format, plaats vanuit Georgetown, Guyana op donderdag 18 juli 2024. De vergadering werd